Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Ouderenmishandeling komt vaker voor dan je denkt

 

 

Wie mishandelt of misbruikt jouw opa of oma?

Er is geen typische pleger van ouderenmishandeling. Het kan iedereen zijn. En het komt vaker voor dan je denkt.  Maar liefst 1 op de 20 ouderen heeft te maken met mishandeling of misbruik. Zo kan neef Harold met alle liefde de boodschappen doen voor zijn oudtante. Maar nu hij zelf een uitkering heeft, neemt hij -zonder dat zijn oudtante dat weet- steeds vaker de ’twee halen-een betalen’ aanbieding mee naar zijn eigen huis.

Ouderenmishandeling is grensoverschrijdend gedrag naar een oudere (iemand van 65 jaar of ouder) toe door een persoon van wie de oudere afhankelijk is. Het kan daarbij gaan om fysieke mishandeling, psychische mishandeling, verwaarlozing, financieel en seksueel misbruik. Omdat er niet altijd sprake is van kwade opzet, blijft het probleem vaak onopgemerkt. Daarom is 15 juni uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling. Rondom deze datum vragen we aandacht vragen voor dit maatschappelijke probleem.

Het doel: mensen meer bewust te maken van ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling is een complex probleem. Het ontstaat vaak geleidelijk en de plegers zijn zich niet altijd bewust van hun eigen aandeel. Het kunnen partners, buren, kinderen of kleinkinderen zijn. Het kan voortkomen uit overbelaste mantelzorg of uit onmacht. Vaak begint ouderenmishandeling met stress of spanning, waarna het kan escaleren in verschillende vormen van mishandeling.  De oudere schaamt zich vaak en wil het probleem liever verborgen houden.

Hoe herken je het?
Download de drie signalenkaarten hieronder.

Contact met Veilig Thuis Utrecht

Bel 0800 – 2000. Je mag ook anoniem om advies vragen. Of mail ons via veiligthuis@samen-veilig.nl. Je kunt ook chatten met ons via deze website.

Meer informatie?

Bekijk de pagina over ouderenmishandeling op onze website.

Wat kun je zelf doen?

Praat erover met iemand die de oudere ook kent. Samen kun je bepalen of er inderdaad iets aan de hand is en wat je het beste kunt doen.

Bespreek jouw zorgen ook met de oudere zelf. Dit is niet makkelijk. Toch is het belangrijk om het gesprek aan te gaan. Hier vind je tips.

Sluit website meteen