Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Gaat het thuis niet goed?

Lees hier wat je kunt doen als jij je thuis niet veilig voelt. Bijvoorbeeld als iemand je pijn doet, vernedert, misbruikt of steeds uitscheldt.

0800 – 2000 Bellen graag, maar je mag ook mailen naar veiligthuis@samen-veilig.nl of chatten

Twijfel of je wel moet bellen?

Ook als je twijfelt is het belangrijk dat je contact met ons opneemt. Misschien is er geen verdere actie nodig en is het gesprek over jouw zorgen al genoeg. Maar als er wel sprake is van onveiligheid, dan stopt dit vaak niet vanzelf. Wij kunnen je verder helpen.

Wat als het thuis niet goed gaat?

Zijn er misschien ruzies en wordt er lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld gebruikt? Of word je niet goed verzorgd door de persoon die verantwoordelijk voor jou is?

Misschien vind je het spannend om toe te geven dat het jou overkomt. Of je vindt dat het je eigen schuld is. Misschien hoop je dat het vanzelf weer overgaat. Huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en mensenhandel komt veel voor in Nederland. Zo worden in Nederland naar schatting jaarlijks tussen de 90.000 en 127.000 kinderen en jongeren (van 0 tot 18 jaar) blootgesteld aan een vorm van kindermishandeling. Je bent dus niet de enige die het overkomt. En er is dus niets om je voor te schamen. Belangrijk om te weten is dat het geweld, misbruik en verwaarlozing niet vanzelf stopt.

Dit kun je doen

 • Praat erover

  Het is erg belangrijk dat je er niet alleen mee blijft rondlopen. De eerste stap die je zelf kunt zetten is erover praten. Praat met iemand die je vertrouwt, die jou kan adviseren en kan helpen. Dit kunnen familieleden, buren of vrienden zijn maar ook bijvoorbeeld jouw huisarts of de wijkagent.

  Vaak zijn er meer mensen die jou willen helpen dan je zelf denkt. Je kunt je hart luchten bij deze persoon en je kunt ook vragen of hij of zij met jou meegaat naar een organisatie die hulp kan bieden.

 • Neem contact op met Veilig Thuis Utrecht

  Je kunt ook altijd contact opnemen met Veilig Thuis Utrecht. Dat mag anoniem. Als je belt, krijg je een medewerker aan de lijn. Veel bellers twijfelen al lang over hun zorgen en hebben zelf al van alles geprobeerd. De medewerker neemt de tijd om naar jouw verhaal te luisteren en neemt jou serieus. Ook kan de medewerker je adviseren over de stappen die je kunt nemen. Wat je vertelt, blijft geheim zolang jij dat wilt. Als je wilt dat wij actie ondernemen, hebben wij jouw toestemming nodig om gegevens aan andere hulpverleners door te geven.

  Wanneer je niet kunt bellen, kun je misschien wel met ons chatten via onze website of ons een mail sturen.

 • Dit kan Veilig Thuis Utrecht voor jou doen

  Als duidelijk is wat er aan de hand kan zijn, bespreekt de medewerker met jou wat je eventueel zelf kunt doen. Zijn er mensen in de omgeving die kunnen helpen? Samen met jou kijken we of er professionele hulp nodig is. Is dat het geval dan denkt Veilig Thuis Utrecht met je mee hoe deze hulp georganiseerd kan worden. Bij Veilig Thuis Utrecht kunnen ze jou precies vertellen bij welke hulporganisaties je terecht kunt.

  Niet altijd is meteen duidelijk wat er aan de hand is. Soms is verder onderzoek nodig. In dat geval onderzoeken wij de zorgen om vast te stellen wat er aan de hand is én om te bepalen wat er nodig is om de zorgen weg te nemen. Dat doen wij zo veel mogelijk samen met jou. Is na onderzoek nog hulp nodig dan organiseren we die hulp. Deze hulpverlener gaat dan verder om de situatie bij jou thuis weer veilig te krijgen.

 • Directe nood? Neem contact op met de politie

  Directe nood? Neem contact op met de politie.

  Bel in geval van nood altijd direct 112.

Contact met Veilig Thuis Utrecht

Bel 0800 – 2000. Of chat of mail met ons: veiligthuis@samen-veilig.nl

Is dit huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling of mensenhandel?

Lees hier meer over wat het is

Veelgestelde vragen

Misschien zit je vraag hier tussen?

Wat gebeurt er als je belt?
We luisteren naar je verhaal

We bespreken je zorgen, beantwoorden jouw vragen en geven informatie en advies.

Je krijgt advies

Samen kijken we wat er aan de hand is en wat je eventueel zelf kunt doen.

We zoeken samen hulp

Samen kijken we welke stappen je kunt ondernemen, of professionele hulp nodig is, en zo ja, welke hulp.

Wanneer is het mishandeling?

Twijfel je of het huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling of mensenhandel is of weet je het zeker? Het is belangrijk om zelfs het vermoeden hiervan aan te kaarten. Want ook dreigen, schelden of verwaarlozing zijn vormen van mishandeling. Het is eerder mishandeling dan je denkt. Bel, mail of chat met Veilig Thuis Utrecht.