Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Ik maak me zorgen om iemand

Er is veel ruzie en herrie bij de buren. Iemand heeft wel heel vaak blauwe plekken en kan dat niet goed verklaren. Of het zoontje van je vriendin is ineens veel stiller, angstig en schrikachtig.

Informatie voor professionals
Twijfel of je wel moet bellen?

Ook als je twijfelt is het belangrijk dat je contact met ons opneemt. Misschien is er geen verdere actie nodig en is het gesprek over jouw zorgen al genoeg. Maar als er wel sprake is van onveiligheid, dan stopt dit vaak niet vanzelf. Wij kunnen je verder helpen.

Maak je je zorgen om iemand?

Soms merk je dat er iets aan de hand is, maar is het moeilijk om te bepalen wat precies. Het kan zijn dat er sprake is van huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling of mensenhandel. Dan is er vaak herrie, ruzie, wordt er iemand mishandeld, uitgescholden of verwaarloosd. Ook komt het voor dat er geestelijke druk wordt uitgeoefend. Er wordt bedreigd, gestalkt of er worden dingen verboden. Of er is sprake van afpersing en seksueel misbruik.

Als iemand in zo’n onveilige situatie zit, is het belangrijk dat er hulp komt, want het geweld stopt niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten! Ben jij dat?

Wat kun je doen?

  • Praat er over met iemand die je vertrouwt

    Als je je zorgen maakt over een ander, praat erover met iemand die je vertrouwt. Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen.

    Op de pagina Over verwaarlozing en geweld is informatie te vinden over verschillende vormen van huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en mensenhandel. Dit kan jou helpen om je zorgen te beoordelen.

  • Praat met de personen om wie het gaat

    Praten met degene over wie je je zorgen maakt is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kan een slachtoffer of pleger van geweld zich schamen en dit verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat jouw zorgen niet kloppen. Toch is het goed om daar achter te komen. Als er wel sprake is van geweld, verwaarlozing of misbruik, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen. Wil je meer weten over signalen of tips om het gesprek aan te gaan? Kijk dan op de pagina Over verwaarlozing en geweld.

  • Neem contact op met Veilig Thuis Utrecht

    Je kunt contact met ons opnemen voor advies en ondersteuning. Als je met ons belt, krijg je een medewerker aan de lijn die goed naar jouw verhaal luistert en samen met jou kijkt wat er aan de hand is en welke hulp nodig is. Als je dat wilt kun je anoniem blijven. Weet je zeker dat het niet goed gaat bij iemand thuis, dan kun je ook een melding doen. Of dat anoniem kan, hangt af van de situatie.

    Soms is het geven van advies voldoende, soms moet er hulpverlening worden ingeschakeld en soms is verder onderzoek  nodig. Iedere situatie vraagt om een andere oplossing.

    Twijfel je om contact met ons op te nemen? Of was er achteraf niet zoveel aan de hand? Dat geeft niet. Veilig Thuis Utrecht komt niet zomaar in actie, dat mogen we niet eens. Dus ook bij twijfel is bellen altijd de beste keuze. Want als er wel wat aan de hand is, stopt het niet vanzelf. Dan is erover praten de eerste stap naar een oplossing.

  • Directe nood? Neem contact op met de politie

    Directe nood? Neem contact op met de politie.

    Bel in geval van nood altijd direct 112.

Contact met Veilig Thuis Utrecht

Bel 0800 – 2000. Of chat of mail met ons: veiligthuis@samen-veilig.nl

Is het huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling of mensenhandel?

Lees hier meer over wat het is

Veelgestelde vragen

Misschien zit hier je vraag tussen

Wat gebeurt er als je belt?
We luisteren naar je verhaal

We bespreken je zorgen, beantwoorden jouw vragen en geven informatie en advies.

Je krijgt advies

Samen kijken we wat er aan de hand is en wat je eventueel zelf kunt doen.

We zoeken samen hulp

Samen kijken we welke stappen je kunt ondernemen, of professionele hulp nodig is, en zo ja, welke hulp.

Probeer altijd een lijntje naar het slachtoffer te leggen. Luister, hoor ze en veroordeel ze niet. En push ze ook niet. Zeg gewoon: als je mij nodig hebt, ben ik er voor je en dan ga ik je helpen.” Esther Driesman - Politie Midden-Nederland

Wanneer is het mishandeling?

Twijfel je of het huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling of mensenhandel is of weet je het zeker? Het is belangrijk dat je actie onderneemt. Zelfs als je twijfelt. Want ook dreigen, schelden of verwaarlozing zijn vormen van mishandeling. Het is eerder mishandeling dan je denkt. Bel, mail of chat met ons.