Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Succesvolle voorlichting ouderenmishandeling De Ronde Venen

Op 14 juni waren Connie Mindertsma, Marieke Meester en Edith Fronczek van Veilig Thuis Utrecht aanwezig bij de gemeente De Ronde Venen, om voorlichting te geven over ouderenmishandeling.

Nieuws 2 minuten

Deze voorlichtingsmiddag in het kader van de Dag tegen Ouderenmishandeling werd georganiseerd in samenwerking met Naomi Wahlen, gemeentelijk coördinator Huiselijk Geweld en Kindermishandeling De Ronde Venen voor de regio Utrecht West.

voorlichting-ouderenmishandeling

Naomi: “Ik wil dit onderwerp graag op de kaart zetten omdat ik merk dat de aandacht vooral uitgaat naar de jeugd en hun gezinnen. Zij hebben de toekomst. Ouderenmishandeling is een onderbelicht thema en zou wat mij betreft meer onder de aandacht moeten worden gebracht. Veel ouderen wonen langer thuis, de werkdruk van de zorg is hoog en van mantelzorgers wordt meer verwacht. Daarom is het zo belangrijk dat we preventief inzetten op het vergroten van kennis rondom ouderenmishandeling.”

De bijeenkomst, waarbij 26 professionals aanwezig waren, was geslaagd. Verschillende organisaties waren vertegenwoordigd zoals Intramuraal wonen, Dagbesteding, Handje Helpen, Sociaal Werkers en Buurtgeriatrie.

Connie, Marieke en Edith gaven uitleg over wat ouderenmishandeling is, hoe je het kan herkennen en wat je zelf kunt doen als je je zorgen maakt over iemand. Er werd ingezoomd op twee soorten ouderenmishandeling: financiële uitbuiting en overbelaste mantelzorg.

Marieke: “Vanuit Veilig Thuis Utrecht hopen we met deze voorlichting het onderwerp nog meer op de kaart te zetten en de drempel om contact met ons op te nemen te verlagen. We willen graag dat onze ketenpartners ons bij zorgen of voor overleg nóg beter weten te vinden. Dat mag ook anoniem. Bel ons via 0800-2000 of neem contact met ons op via veiligthuis@samen-veilig.nl.”

Ook een voorlichting?

Wil jij jij met jouw team of afdeling ook een voorlichting over ouderenmishandeling, financieel misbruik of overbelaste mantelzorg? Mail dan je verzoek naar voorlichting@samen-veilig.nl. Onze voorlichters werken allemaal in de praktijk en hebben veel kennis en ervaring en zijn gespecialiseerd in dit onderwerp.

Meer nieuws

Waarom je wél contact moet opnemen met Veilig Thuis Utrecht

Bijna altijd is hulp van buiten nodig om kindermishandeling te laten stoppen. Eén persoon die in actie komt is vaak genoeg. De meeste meldingen van kindermishandeling komen bij Veilig Thuis Utrecht via de politie binnen. Wij zien dat het onderwijs terughoudend is in het contact opnemen met Veilig Thuis Utrecht bij vermoedens van kindermishandeling. Maar als niemand wat doet, gaat de mishandeling gewoon door.

Lees verder

Lees verder

Ik wil niet degene zijn over wie een kind later zegt ‘ze wist het wel, maar ze deed niets’

Anneke en Elize werken beiden vijf jaar als Intern Begeleider (IB’er) op een basisschool in de regio Eemland. Zij vertellen over hun samenwerking met Veilig Thuis Utrecht. Zij vertellen onder andere over wat goed gaat in de samenwerking en wat niet. Over wat maakt dat zij besluiten om een melding te doen. En zij vragen zich af wat nu precies het verschil is tussen SAVE Jeugdbescherming en Veilig Thuis Utrecht.

Lees verder

Lees verder

Klachtenanalyse 2023

Op de website van Samen Veilig Midden-Nederland, de moederorganisatie van Veilig Thuis Utrecht, is de klachtenanalyse voor 2023 gepubliceerd, inclusief cijfers van Veilig Thuis Utrecht. De analyse biedt inzicht in onder andere interne klachtafhandeling, vertrouwenswerk door Jeugdstem, klachtenprocedures bij de Klachtencommissie Jeugd Midden-Nederland, tuchtrechtzaken, en klachten bij de Nationale Ombudsman en Kinderombudsman.

Lees verder

Lees verder
Sluit website meteen