Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

[Blog] Sierra ontmoet mannen om zo haar schuld af te betalen

Erica werkt in het sociale domein en wil graag weten hoe ze een jonge vrouw met een licht verstandelijke beperking kan helpen om zichzelf te beschermen. Ze belt Veilig Thuis Utrecht.

Blog 3 minuten

Michelle werkt bij Veilig Thuis Utrecht en maakt onderdeel uit van het team dat de telefoontjes naar 0800 – 2000 opneemt. Daarnaast is zij betrokken bij het expertiseteam Mensenhandel. Zij schreef een blog over Erica die als professional betrokken is bij een jonge vrouw die wordt gedwongen dingen tegen haar wil in te doen. Wat kan Erica doen?

Erica neemt contact op met Veilig Thuis Utrecht en ik krijg haar die dag aan de lijn. Zij is betrokken bij Sierra, die 20 jaar oud is en een licht verstandelijke beperking heeft. Sierra heeft aan Erica verteld dat zij in contact is gekomen via Telegram met een man van 46 jaar oud. Zij heeft met hem afgesproken om een wandeling in het park te maken. Op het moment van de wandeling, waren er ook twee andere mannen bij. Zij stelden voor om een rondje te gaan rijden. De mannen waren vriendelijk en Sierra vond het een goed idee. Onderweg in de auto, werd Sierra in een split second gefilmd terwijl haar t-shirt omhoog werd getrokken. Er zijn ook beelden van Sierra gemaakt waarop zij deels naakt te zien is. De mannen zetten Sierra vervolgens onder druk om drugs te gaan dealen op haar school. Als zij dit niet doet, zullen zij de beelden gaan delen met haar klasgenoten, vrienden en familie. Sierra schaamt zich en durft niets anders te doen dan de drugs te verkopen. Doordat zij dit niet snel genoeg doet, heeft zij een schuld opgebouwd die blijft oplopen. Om de schuld af te betalen, ontmoet zij onder druk mannen in een hotel…

Erica wil graag advies hoe zij in gesprek kan gaan met Sierra om deze signalen van mensenhandel te bespreken en Sierra te ondersteunen. Samen bespreken we welke gespreksvaardigheden belangrijk zijn, maar ook op welke signalen van onveiligheid en uitbuiting Erica alert kan zijn. Daarnaast bespreken we welke hulpverlening er nodig is om Sierra weerbaarder te maken en haar te ondersteunen om uit deze situatie te komen. We maken afspraken voor als Sierra in gevaar is en ik maak duidelijk welke rol de politie daarbij heeft en wat Veilig Thuis Utrecht kan doen.

Erica gaat aan de slag met de adviezen en zal verder in gesprek gaan met Sierra om zo de situatie en de signalen meer in kaart te krijgen. We maken een belafspraak voor over een paar weken om samen te kijken hoe het nu gaat met Sierra en of er meer hulp nodig is.

Nadat Erica een aantal keer met Sierra heeft gesproken, zijn de zorgen toegenomen. Sierra komt bijna niet meer op school, is flink vermagerd, rookt dagelijks hasj en wordt geïsoleerd van haar vrienden. Sierra wil met alles stoppen, maar is bang voor de gevolgen. Er wordt besloten om een melding aan te nemen van Erica, zodat Veilig Thuis Utrecht vanuit het expertiseteam Mensenhandel kan insteken op ondersteuning en coördinatie kan bieden op het gebied van mensenhandel. Met als doel om zicht te krijgen op de situatie, een passend plan te maken en Sierra te helpen om in veiligheid te komen.

Ik hoop oprecht dat het Sierra gaat lukken om uit deze onveilige situatie te komen en ik ben blij dat Erica de moeite heeft genomen om ons te bellen voor advies. Het is uiteindelijk gekomen tot een melding bij Veilig Thuis Utrecht, waardoor er nu passende ondersteuning voor Sierra is ingezet.

Michelle Paire
medewerker Veilig Thuis Utrecht


Wil je alvast meer informatie over mensenhandel. Check deze pagina van onze website.

Veilig Thuis Utrecht

Heb jij je ook vermoedens van huiselijk geweld, kindermishandeling, verwaarlozing, misbruik of mensenhandel of heb je hier zelf mee te maken? Ken je iemand of zit je zelf in een situatie waarbij jij of iemand anders bijvoorbeeld seksueel misbruikt wordt? Je mag altijd contact opnemen voor advies over wat jij zelf kunt doen. Je hoeft zelfs niet te zeggen over wie het gaat.

Wij luisteren naar wat er speelt en denken graag mee over een goede oplossing. Als het nodig is maken we een melding, zodat wij ook vanuit Veilig Thuis Utrecht hulp kunnen organiseren. Wij zijn er voor al jouw twijfels, vragen en zorgen! Bel, chat of mail met ons.

0800 – 2000 | veiligthuis@samen-veilig.nl | www.veiligthuisutrecht.nl

Meer nieuws

Overladen worden met cadeautjes: lief of een rode vlag?

Intieme terreur is een lastig te herkennen vorm van huiselijk geweld. Filomena maakte er samen met Augeo Foundation een animatie over, die inzicht geeft in wat er gebeurt met de mensen die het overkomt en hoe je als hulpverlener of als slachtoffer de rode vlaggen herkent.

Lees verder

Lees verder

Nacht tegen Seksueel Geweld

Wij lopen van 20 op 21 april a.s. mee in de Nacht tegen Seksueel Geweld om aandacht te vragen voor dit wereldwijde probleem. 

Lees verder

Lees verder

Ervaringsdeskundige Cynthirella Wentzel in weekblad Flair!

Cynthirella Wentzel is cliëntambassadeur en ervaringsdeskundige. Onlangs werd zij door weekblad Flair geïnterviewd. 

Lees verder

Lees verder