Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Monument huiselijk geweld en femicide onthuld

Nabestaande Henk Weeda en ervaringsdeskundige Cynthirella Wentzel van femicide onthulden op woensdag 5 juli om 16.00 uur het monument in Vianen bij het pontje tussen Vreeswijk en Vianen.

Nieuws 2 minuten

Monument huiselijk geweld en femicide onthuld

Op 5 juli openden nabestaande Henk Weeda en ervaringsdeskundige Cynthirella Wentzel het monument voor slachtoffers van huiselijk geweld en femicide*.

Het monument is een initiatief van nabestaanden van femicide. Samen met de gemeente Vijfheerenlanden en Veilig Thuis Utrecht organiseerden zij deze bijeenkomst. Het monument is ontworpen als een plek van rust en reflectie. Het bevindt zich aan de Lek in Vianen. Met het monument vragen wij aandacht voor huiselijk geweld en femicide, zodat iedereen zich bewust is van het probleem, dat men weet wat te doen en zich meer zelfverzekerd voelt bij het nemen van actie. Het is bedoeld om ervoor te zorgen dat praten over huiselijk geweld geen taboe meer is en eerder om hulp wordt gevraagd. Zowel door slachtoffers en plegers, als ook door omstanders die getuige zijn van het geweld of vermoedens hebben.

Het monument is te bewonderen bij het pontje tussen Vreeswijk en Vianen in Vianen.

*Femicide is moord op een vrouw omdat ze vrouw is; in de meeste gevallen is de partner of ex-partner de pleger. In 2021 zijn er 23 vrouwen om het leven gekomen door moord of doodslag waarbij de (vermoedelijke) dader de (ex-)partner was. In 2019 en 2020 ging het om vergelijkbare aantallen. In maart en april van 2020 gaven 1,2 miljoen Nederlanders van 16 jaar of ouder (8 procent) aan in de voorgaande 12 maanden slachtoffer te zijn geweest van huiselijk geweld (bron CBS).