Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

[Blog] Wat begon als een melding, eindigt in een mooi gesprek

Yves krijgt elke dag telefoontjes of mailtjes van mensen die zich zorgen maken over anderen of zelf in een onveilige situatie zitten. Isaak heeft de hele week nagedacht over de stap om met iemand te bellen. Zijn vriend heeft te maken met heftig seksueel misbruik…

Blog 3 minuten

Ik ben Yves en werk bij het Advies- en Meldpunt van Veilig Thuis Utrecht. Ik krijg elke dag telefoontjes of mailtjes van mensen die zich zorgen maken over anderen of zelf in een onveilige situatie zitten. Zij hebben vermoedens van huiselijk geweld, kindermishandeling, verwaarlozing, misbruik of mensenhandel of hebben hier zelf mee te maken.

Onderstaand verhaal is een voorbeeld uit velen, waar ik in mijn werk mee te maken krijg.

Het is vrijdagmiddag. De telefoon gaat. Als ik opneem krijg ik Isaak aan de lijn. Hij vertelt dat hij een melding wil doen van seksueel misbruik. De hele week heeft hij zitten nadenken over de stap om met iemand te bellen. Hij wist niet goed wat hij moest doen en bij wie hij terecht kon. Hij zit met een probleem. Nou, eigenlijk, een vriend van hem heeft een probleem en daarom belt hij nu. Al snel is mij duidelijk dat er veel schaamte is, maar sommige dingen bespreek je niet via de telefoon.

Bij Veilig Thuis Utrecht, luisteren we breed naar wat er speelt bij de beller. Pas daarna bepalen we samen welke hulp er eventueel nodig is. In dit geval nodig ik Isaak bij ons op kantoor uit om verder te praten over wat er precies speelt. We spreken ruim een uur over die situatie van zijn vriend.

Isaak vertelt over wat hij heeft gehoord van zijn vriend over het seksueel misbruik. Hij wil zijn vriend graag helpen, maar door alle heftige verhalen is hij nu zelf ook getraumatiseerd. Secundair trauma noemen we dat. Dat komt voor bij hulpverleners, maar kan ook voorkomen bij mensen die heftige verhalen horen over geweld of misbruik. Isaak weet niet goed wat hij moet doen of waar hij terecht kan. Als iets je persoonlijk raakt, is het overzicht krijgen nog niet zo makkelijk.

Uit het gesprek blijkt dat een melding maken niet nodig is. Isaak kan heel goed zelf aan de slag om bij verschillende instanties voor zichzelf en zijn vriend hulp te zoeken. Naast het geven van praktische informatie sta ik ook náást Isaak. Ik luister naar zijn verhaal, denk mee en geef reflectie op zijn gevoel en zijn gedrag. Isaak geeft aan dat hij zich gehoord en gezien voelt. Na een uur bedankt hij mij voor het gesprek. Hij weet nu wat hij kan doen en loopt naar buiten.

Wat begon als een vraag om hulp en het willen doen van een melding vanwege de zorgen om zijn vriend, eindigt in een goed gesprek. Isaak vertrekt met overzicht, reflecties, steun en kracht die nodig zijn om op eigen benen om de zorgen aan te gaan. Het geweld kan zijn plek krijgen, verwerkt worden en hopelijk nooit meer terugkeren.

Yves Wolbers
medewerker Veilig Thuis Utrecht

Veilig Thuis Utrecht

Heb jij je ook vermoedens van huiselijk geweld, kindermishandeling, verwaarlozing, misbruik of mensenhandel of heb je hier zelf mee te maken? Ken je iemand of zit je zelf in een situatie waarbij jij of iemand anders bijvoorbeeld seksueel misbruikt wordt? Je mag altijd contact opnemen voor advies over wat jij zelf kunt doen. Je hoeft zelfs niet te zeggen over wie het gaat.

Wij luisteren naar wat er speelt en denken graag mee over een goede oplossing. Als het nodig is maken we een melding, zodat wij ook vanuit Veilig Thuis Utrecht hulp kunnen organiseren. Wij zijn er voor al jouw twijfels, vragen en zorgen! Bel, chat of mail met ons.

0800 – 2000 | veiligthuis@samen-veilig.nl | www.veiligthuisutrecht.nl

Meer nieuws

Overladen worden met cadeautjes: lief of een rode vlag?

Intieme terreur is een lastig te herkennen vorm van huiselijk geweld. Filomena maakte er samen met Augeo Foundation een animatie over, die inzicht geeft in wat er gebeurt met de mensen die het overkomt en hoe je als hulpverlener of als slachtoffer de rode vlaggen herkent.

Lees verder

Lees verder

Nacht tegen Seksueel Geweld

Wij lopen van 20 op 21 april a.s. mee in de Nacht tegen Seksueel Geweld om aandacht te vragen voor dit wereldwijde probleem. 

Lees verder

Lees verder

Ervaringsdeskundige Cynthirella Wentzel in weekblad Flair!

Cynthirella Wentzel is cliëntambassadeur en ervaringsdeskundige. Onlangs werd zij door weekblad Flair geïnterviewd. 

Lees verder

Lees verder