Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Monument tegen huiselijk geweld en femicide

Monument tegen huiselijk geweld en femicide

Huiselijk geweld en femicide maken jaarlijks vele slachtoffers in Nederland. Met het monument wordt hiervoor aandacht gevraagd, zodat iedereen zich van het probleem bewust is en men weet wat te doen en zich meer zelfverzekerd voelt bij het nemen van actie.

Het monument is een initiatief van nabestaanden van femicide en ontworpen als een plek van rust en reflectie en bevindt zich aan de Lek in Vianen bij het pontje tussen Vreeswijk en Vianen.  Het monument heeft als doel ervoor te zorgen dat praten over huiselijk geweld geen taboe blijft en om mensen aan te moedigen eerder om hulp te vragen. Zowel door slachtoffers en plegers, als ook door omstanders die getuige zijn van het geweld of vermoedens hebben.

Op het kaartje hieronder is het monument te vinden links van Pannenkoekenboerderij de Ponthoeve.

Ik hoop zo dat het vanzelf over gaat
De boze buien en het slaan
Het slaan went wel, maar de vernederingen niet
Je checkt voortdurend mijn telefoon
Ik ben altijd op mijn hoede
Je doet soms net alsof ik niet besta
Ik mag met niemand anders contact hebben
Jouw jaloezie en achterdochtigheid nemen toe
Ik wil niemand ermee belasten
Ik laat het maar gebeuren om mijn kinderen te beschermen
Iedere keer weer de belofte om mij geen pijn meer te doen
Als ik jou je zin geef, ben ik weer jouw lief
Ik weet steeds minder wie ik ben en wat ik wil!
Ik weet dat het niet normaal is, maar hoop zo dat het over zal gaan

 

Over huiselijk geweld en femicide

Femicide is moord op een vrouw omdat ze vrouw is; in de meeste gevallen is de partner of ex-partner de pleger. In 2021 zijn 23 vrouwen om het leven gekomen door moord of doodslag waarbij de (vermoedelijke) dader de (ex-) partner was. In 2019 en 2020 ging het om vergelijkbare aantallen. Op deze pagina vind je meer informatie over femicide.

In maart en april van 2020 gaven 1,2 miljoen Nederlanders van 16 jaar of ouder (8 procent) aan in de voorgaande 12 maanden slachtoffer te zijn geweest van huiselijk geweld (bron CBS). Huiselijk geweld komt voor in alle lagen van de samenleving. Vaak ontstaat het geweld uit onmacht, door verlies van controle en regie, of door onderliggende problemen zoals trauma’s uit het verleden of (persoonlijkheids)stoornissen. Degene die geweld gebruikt kan elke partner zijn, maar meestal is diegene een man en het slachtoffer een vrouw. Meer informatie over (ex)partnergeweld vind je hier.

In dit artikel lees je meer over hoe huiselijk geweld langzaam kan overgaan naar femicide. De schrijfster, Monckton Smith, is een expert op het gebied van huiselijk geweld, partnermoord en femicide.

Contact met Veilig Thuis Utrecht

Bel 0800 – 2000. Of chat of mail met ons: veiligthuis@samen-veilig.nl

Is het huiselijk geweld?

Wat is huiselijk geweld en hoe herken je het? Op deze pagina is meer informatie te vinden.

Anoniem

Wil je anoniem advies vragen? Dat kan. Wij registreren geen persoonsgegevens wanneer je voor advies contact met ons opneemt.

Veelgestelde vragen

Misschien zit je vraag hier tussen?