Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Radicalisering

Radicalisering is het proces waarbij de gedachten en het gedrag van een persoon of groep steeds extremer worden.

Wat is radicalisering?

Het gedrag wijkt meer en meer af van de gangbare norm in de samenleving. De persoon of groep krijgt daardoor steeds meer afstand van de maatschappij, waarbij zij ook steeds meer bereid zijn tot het nemen van van ondemocratische maatregelen om hun eigen ideeën te realiseren of op te leggen.

Radicalisering en extremisme worden regelmatig als hetzelfde gezien, maar zijn verschillend. Radicalisering kan overgaan in extremisme. De persoon is dan bereid geweld te gebruiken om daarmee de samenleving ingrijpend te veranderen. Radicalisering kan ook leiden tot terrorisme. Terrorisme is het dreigen met of plegen van ernstig geweld om de maatschappij te veranderen of uit balans te brengen.

Contact met Veilig Thuis Utrecht

Bel 0800 – 2000. Of mail ons via veiligthuis@samen-veilig.nl. Je kunt ook chatten met ons via deze website.

Anoniem

Wil je anoniem advies vragen? Dat kan. Wij registreren geen persoonsgegevens wanneer je voor advies contact met ons opneemt.

Meer over Veilig Thuis Utrecht

Wil je eerst meer over ons weten? Kijk dan op onze pagina over wie wij zijn.

Wat gebeurt er als je belt?
We luisteren naar je verhaal

We bespreken je zorgen, beantwoorden jouw vragen en geven informatie en advies.

Je krijgt advies

Samen kijken we wat er aan de hand is en wat je eventueel zelf kunt doen.

We zoeken samen hulp

Samen kijken we welke stappen je kunt ondernemen, of professionele hulp nodig is, en zo ja, welke hulp.

Hoe herken je radicalisering?

  • Soorten radicalisering

    Er wordt in het algemeen gesproken over vier hoofdvormen van extremisme:

      • religieus-extremisme
      • links-extremisme
      • rechts-extremisme
      • milieu-extremisme
  • Signalen radicalisering

    Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op het radicaliseringsproces. Dit proces heeft geen vast patroon en is uniek voor ieder persoon. Er zijn allerlei signalen die op zichzelf geen duidelijkheid geven, maar die samen een bepaalde situatie wel zorgelijk maken:

      • de persoon isoleert zich van familie en oude vrienden en gaat om met een nieuwe mensen
      • de persoon bezoekt extremistische social mediagroepen, websites of bijeenkomsten
      • de persoon is intensief met een nieuwe ideologische of religieuze identiteit bezig
      • de persoon gebruikt wij-tegen-zij-termen, leest anderen de les, vooral over de politiek
      • extreem spijbelgedrag of het beëindigen van studie, werk, sport, of andere hobby’s
      • er heeft onlangs een ingrijpende gebeurtenis plaatsgevonden in het leven van de persoon,  dit kan variëren van een verhuizing of een wisseling van school of verlies van werk tot een overlijden

Dit kan Veilig Thuis Utrecht doen

Wanneer je het sterke vermoeden hebt dat iemand radicaliseert, is het belangrijk dat je dit vertelt. Bijvoorbeeld aan ons. De meeste mensen bij wie sprake is van radicalisering, zullen zelf geen hulp zoeken omdat zij zich niet herkennen in het beeld van geradicaliseerde. Daarom is het belangrijk dat jij dit doet. Jij kunt hen misschien uit deze situatie helpen! Zelf praten met de persoon heeft vaak geen zin. Kies je daar wel voor, wijs de persoon dan niet af op zijn of haar gedrag en uitspraken. Dit kan het gedrag versterken en ervoor zorgen dat een persoon zich (verder) terugtrekt.

Als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand dan kun je contact opnemen met Veilig Thuis Utrecht voor advies of voor het doen van een melding. Dat kan telefonisch (0800 -2000), per e-mail en via de chat op deze website. Je krijgt advies van een deskundige medewerker die aandachtig naar je verhaal luistert, vragen stelt en die jouw vragen beantwoordt.

Meer weten? Lees dan verder op onze pagina over hoe wij werken.

Andere organisaties waar je terecht kunt

Ben jij slachtoffer van radicalisering? Vaak zien mensen zichzelf niet als slachtoffer. Het kan lang duren voordat je de signalen van radicalisering herkent. Ook als je twijfelt, neem contact met ons op. Juist als je twijfelt.

Ben jij professional?

Maak je je zorgen over iemand met wie je te maken hebt vanwege je beroep? Kijk dan verder op onze pagina voor professionals.

Veelgestelde vragen

  • Wat kan Veilig Thuis Utrecht voor mij doen?

    Als iemand contact met ons opneemt omdat zij zich zorgen maken over jouw (thuis)situatie, proberen wij die persoon meestal eerst advies te geven. Misschien dat jullie samen iets kunnen doen om de situatie thuis te verbeteren. Als degene die zich zorgen maakt toch liever een melding wil doen, is Veilig Thuis Utrecht wettelijke verplicht om die melding te beoordelen. Dat doen wij door hierover gesprekken te hebben met jou en anderen. Wij bekijken:

    1. Of er sprake is van onveiligheid.
    2. Wat er nodig is om de zorgen weg te nemen.
    3. Wie de melding het beste op kan pakken.

    Als uit de gesprekken blijkt dat er geen sprake is van een onveilige situatie (bijvoorbeeld huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en mensenhandel), dan sluiten wij de melding weer af.

    Als duidelijk is dat er wél iets aan de hand is, bespreekt de medewerker met jou wat je eventueel zelf kunt doen. Zijn er mensen in de omgeving die kunnen helpen? Samen met jou kijken we of er professionele hulp nodig is. Is dat het geval dan denkt Veilig Thuis Utrecht met je mee hoe deze hulp te organiseren. Veilig Thuis Utrecht kan jou precies vertellen bij welke hulporganisaties je terecht kunt.

  • Kan ik Veilig Thuis Utrecht ook bellen als ik ergens over twijfel?

    Twijfel je om contact met ons op te nemen? Of was er achteraf niet zoveel aan de hand? Dat geeft niet. Veilig Thuis Utrecht komt niet zomaar in actie, dat mogen we niet eens. Dus ook bij twijfel is bellen altijd de beste keuze. Want als er wel wat aan de hand is, stopt het niet vanzelf. Dan is erover praten de eerste stap naar een oplossing.

  • Kan ik ook anoniem bellen?

    Als je belt voor advies, vragen wij je nooit om de gegevens van de cliënt of degene waarover jij je zorgen maakt, te delen. Je eigen naam of organisatie hoef je ook niet te noemen als je dat niet prettig vindt. Veilig Thuis Utrecht denkt graag met jou mee, ook als wij niet weten wie je bent of hoe je heet. Wanneer je een anonieme melding wenst te doen, bekijk je samen met de medewerker Veilig Thuis Utrecht of dit ook mogelijk is. Er wordt in dat gesprek bekeken of de melding op geen enkele manier herleidbaar naar jou zal zijn. Ook bespreken wij de voor- en nadelen van anoniem melden, voor zowel jou als de personen over wie het gaat. Op basis van deze informatie bepaal je zelf of je daadwerkelijk (anoniem) wenst te melden. De voorkeur gaat in principe uit naar een ‘open’ melding. Zodat de betrokkenen ook weten wie over hen een melding bij Veilig Thuis heeft gedaan. Let op. Ben je een professional? Dan kun je niet anoniem blijven. Van jou wordt verwacht dat je transparant bent over je zorgen die betrekking hebben op de personen bij wie jij betrokken bent. Dit vraagt de wet Meldcode ook vaak van jou. Op deze manier kan Veilig Thuis Utrecht (of de overdrachtspartij) de zorgen ook beter bespreekbaar maken met het gezin. Alleen bij hoge uitzondering kun je anoniem blijven uit veiligheidsoverwegingen. Dan bekijkt Veilig Thuis Utrecht samen met jou hoe jouw veiligheid gewaarborgd kan worden.

  • Is Veilig Thuis Utrecht gratis?

    Ons telefoonnummer en onze diensten, zoals een advies vragen of een melding doen, zijn gratis. Je hoeft dus geen geld te betalen om gebruik te maken van Veilig Thuis Utrecht. De trainingen en workshops die het Expertisecentrum geeft aan professionals, kosten wel geld. Meer informatie hierover vind je op onze pagina Trainingen en workshops.

Alle veelgestelde vragen

Wanneer is het radicalisering?

Twijfel je of het radicalisering is of weet je het zeker? Het is belangrijk om zelfs het vermoeden hiervan aan te kaarten. Juist als je twijfelt. Bel, mail of chat met Veilig Thuis Utrecht.