Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Meisjes- en vrouwenbesnijdenis

Meisjes- en vrouwenbesnijdenis is een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen, waar geen medische noodzaak voor is. Daarbij wordt een deel of het geheel van de vrouwelijke genitaliën weggesneden.

Wat is meisjes- en vrouwenbesnijdenis?

Alle vormen van meisjes- en vrouwenbesnijdenis worden wereldwijd beschouwd als een schending van mensen-, vrouwen- en kinderrechten. We noemen dit ook wel Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV).

Meisjes- en vrouwenbesnijdenis is in Nederland strafbaar. Besnijdenis van meisjes wordt gezien als een vorm van kindermishandeling. De gevolgen kunnen groot zijn, zowel lichamelijk als psychisch. Het is belangrijk dat er op tijd hulp komt.

Contact met Veilig Thuis Utrecht

Bel 0800 – 2000. Of mail ons via veiligthuis@samen-veilig.nl. Je kunt ook chatten met ons via deze website.

Anoniem

Wil je anoniem advies vragen? Dat kan. Wij registreren geen persoonsgegevens wanneer je voor advies contact met ons opneemt.

Meer over Veilig Thuis Utrecht

Wil je eerst meer over ons weten? Kijk dan op onze pagina over wie wij zijn.

Wat gebeurt er als je belt?
We luisteren naar je verhaal

We bespreken je zorgen, beantwoorden jouw vragen en geven informatie en advies.

Je krijgt advies

Samen kijken we wat er aan de hand is en wat je eventueel zelf kunt doen.

We zoeken samen hulp

Samen kijken we welke stappen je kunt ondernemen, of professionele hulp nodig is, en zo ja, welke hulp.

Wat kun je doen?

 • Dreigt er direct gevaar? Bel 112!

  Bel in geval van nood altijd direct 112.

 • Als je een meisje of vrouw bent en dit misschien bij jou wordt gedaan

  Heb je te maken met meisjes- of vrouwenbesnijdenis? Of met de dreiging ervan? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Blijf er niet mee rondlopen.

  Als je je zorgen maakt en niet weet wat je kunt doen of hoe je dat moet doen, mag je altijd contact opnemen met Veilig Thuis Utrecht. Dat kan anoniem. Vraag naar een medewerker van het Eer-team. Mocht je twijfels hebben, dan adviseren wij je om juist dan contact met ons op te nemen, zodat we samen jouw twijfels kunnen bespreken.

 • Als je je zorgen maakt over iemand anders

  Als je je zorgen maakt om iemand anders, praat erover met iemand die je vertrouwt. Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Samen kun je bespreken wat je hierna het beste kunt doen. En als je een professional bent volg je de Meldcode Eer gerelateerd geweld.

  Als je je zorgen maakt en niet weet wat je kunt doen of hoe je dat moet doen, mag je altijd contact opnemen met Veilig Thuis Utrecht. Dat kan anoniem. Vraag naar iemand van het Eer-team. Je kunt bijvoorbeeld signalen die jij ziet of hoort met ons bespreken of tips krijgen om het gesprek aan te gaan. Mocht je twijfels hebben, dan adviseren wij jou om juist dan ons te bellen, te mailen of te chatten zodat we samen jouw twijfels kunnen bespreken.

 • Als je ouder bent

  Soms ervaar je als ouder veel druk, vanuit de gemeenschap of familie in het thuisland, om je dochter te laten besnijden. Het kan dan moeilijk zijn om nee te zeggen. Toch zijn er stappen die je kunt zetten om meisjesbesnijdenis te voorkomen. Het is goed om uit te leggen dat meisjesbesnijdenis strafbaar is in Nederland. Zeker wanneer je op vakantie gaat naar het thuisland van familie, is het belangrijk voor vertrek met de familie al te praten over de strafbaarheid van meisjesbesnijdenis.

  Tevens is het mogelijk om een bewijs van strafbaarheid te downloaden. Dit is een officieel document van de overheid, en is in meerdere talen beschikbaar (Amhaars, Arabisch, Engels, Frans, Nederlands, Somalisch en Tigrinya). Dit formulier kan gebruikt worden om familie uit te leggen dat meisjesbesnijdenis strafbaar is in Nederland, ook als dat in het buitenland wordt uitgevoerd. Laat je niet ompraten. Soms is het beter om je dochter niet mee te nemen naar het buitenland, als er veel druk is vanuit de gemeenschap om haar te (laten) besnijden. Als zij toch mee gaat, laat haar dan niet alleen.

  Als je je zorgen maakt en niet weet wat je kunt doen of hoe je dat moet doen, mag je altijd contact opnemen met Veilig Thuis Utrecht. Dat kan anoniem. Vraag naar iemand van het Eer-team. Mocht je twijfels hebben, dan adviseren wij je om juist dan contact met ons op te nemen, zodat we samen jouw twijfels kunnen bespreken. Je kunt ook contact opnemen met FSAN. FSAN heeft veel kennis over vrouwenbesnijdenis en kan met jou meedenken.

Dit kan Veilig Thuis Utrecht doen

Veilig Thuis Utrecht is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling en zij hebben experts op het gebied van meisjes- en vrouwenbesnijdenis. Als je je onveilig voelt of zorgen maakt om iemand anders dan kun je contact met ons opnemen. Dat kan telefonisch (0800 – 2000), per e-mail en via de chat op deze website. Je krijgt advies van een deskundige medewerker die aandachtig naar je verhaal luistert, vragen stelt en die jouw vragen beantwoordt.

Meer weten? Lees dan verder op onze pagina over hoe wij werken.

Andere organisaties waar je terecht kunt

 • Waar kan ik meer informatie vinden over meisjes- en vrouwenbesnijdenis?

  Meer informatie over meisjesbesnijdenis kun je hier vinden: www.meisjesbesnijdenis.nl.

Ben jij slachtoffer van meisjes- en vrouwenbesnijdenis? Vaak zien mensen zichzelf niet als slachtoffer. Ook als je twijfelt, neem contact met ons op. Juist als je twijfelt.

Ben jij professional?

Maak je je zorgen over iemand met wie je te maken hebt vanwege je beroep? Kijk dan verder op onze pagina voor professionals.

Veelgestelde vragen

 • Wat kan Veilig Thuis Utrecht voor mij doen?

  Als iemand contact met ons opneemt omdat zij zich zorgen maken over jouw (thuis)situatie, proberen wij die persoon meestal eerst advies te geven. Misschien dat jullie samen iets kunnen doen om de situatie thuis te verbeteren. Als degene die zich zorgen maakt toch liever een melding wil doen, is Veilig Thuis Utrecht wettelijke verplicht om die melding te beoordelen. Dat doen wij door hierover gesprekken te hebben met jou en anderen. Wij bekijken:

  1. Of er sprake is van onveiligheid.
  2. Wat er nodig is om de zorgen weg te nemen.
  3. Wie de melding het beste op kan pakken.

  Als uit de gesprekken blijkt dat er geen sprake is van een onveilige situatie (bijvoorbeeld huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en mensenhandel), dan sluiten wij de melding weer af.

  Als duidelijk is dat er wél iets aan de hand is, bespreekt de medewerker met jou wat je eventueel zelf kunt doen. Zijn er mensen in de omgeving die kunnen helpen? Samen met jou kijken we of er professionele hulp nodig is. Is dat het geval dan denkt Veilig Thuis Utrecht met je mee hoe deze hulp te organiseren. Veilig Thuis Utrecht kan jou precies vertellen bij welke hulporganisaties je terecht kunt.

 • Kan ik Veilig Thuis Utrecht ook bellen als ik ergens over twijfel?

  Twijfel je om contact met ons op te nemen? Of was er achteraf niet zoveel aan de hand? Dat geeft niet. Veilig Thuis Utrecht komt niet zomaar in actie, dat mogen we niet eens. Dus ook bij twijfel is bellen altijd de beste keuze. Want als er wel wat aan de hand is, stopt het niet vanzelf. Dan is erover praten de eerste stap naar een oplossing.

 • Kan ik ook anoniem bellen?

  Als je belt voor advies, vragen wij je nooit om de gegevens van de cliënt of degene waarover jij je zorgen maakt, te delen. Je eigen naam of organisatie hoef je ook niet te noemen als je dat niet prettig vindt. Veilig Thuis Utrecht denkt graag met jou mee, ook als wij niet weten wie je bent of hoe je heet. Wanneer je een anonieme melding wenst te doen, bekijk je samen met de medewerker Veilig Thuis Utrecht of dit ook mogelijk is. Er wordt in dat gesprek bekeken of de melding op geen enkele manier herleidbaar naar jou zal zijn. Ook bespreken wij de voor- en nadelen van anoniem melden, voor zowel jou als de personen over wie het gaat. Op basis van deze informatie bepaal je zelf of je daadwerkelijk (anoniem) wenst te melden. De voorkeur gaat in principe uit naar een ‘open’ melding. Zodat de betrokkenen ook weten wie over hen een melding bij Veilig Thuis heeft gedaan. Let op. Ben je een professional? Dan kun je niet anoniem blijven. Van jou wordt verwacht dat je transparant bent over je zorgen die betrekking hebben op de personen bij wie jij betrokken bent. Dit vraagt de wet Meldcode ook vaak van jou. Op deze manier kan Veilig Thuis Utrecht (of de overdrachtspartij) de zorgen ook beter bespreekbaar maken met het gezin. Alleen bij hoge uitzondering kun je anoniem blijven uit veiligheidsoverwegingen. Dan bekijkt Veilig Thuis Utrecht samen met jou hoe jouw veiligheid gewaarborgd kan worden.

 • Is Veilig Thuis Utrecht gratis?

  Ons telefoonnummer en onze diensten, zoals een advies vragen of een melding doen, zijn gratis. Je hoeft dus geen geld te betalen om gebruik te maken van Veilig Thuis Utrecht. De trainingen en workshops die het Expertisecentrum geeft aan professionals, kosten wel geld. Meer informatie hierover vind je op onze pagina Trainingen en workshops.

Alle veelgestelde vragen

Wanneer is het mishandeling?

Wanneer is het mishandeling? Twijfel je hierover of weet je het zeker? Het is belangrijk om zelfs het vermoeden van mishandeling aan te kaarten. Want ook dreigen, schelden of verwaarlozing zijn vormen van mishandeling. Het is eerder mishandeling dan je denkt. Bel, mail of chat met Veilig Thuis Utrecht.