Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Europese dag tegen Mensenhandel

Op 18 oktober is de Europese dag tegen Mensenhandel. Veilig Thuis Utrecht is hét advies- en meldpunt voor mensenhandel. Het is belangrijk om alert te zijn op de, soms subtiele, signalen. Voor slachtoffers kun jíj het verschil maken.

 

Wat is mensenhandel?

Mensenhandel is het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon onder dwang, met geweld of met misleiding, of door misbruik te maken van een kwetsbare positie, zoals bij kinderen. Een brede definitie, maar het doel is altijd hetzelfde: het uitbuiten van het slachtoffer.

‘Loverboys’ zijn een van de bekendste vormen, maar er zijn meer soorten mensenhandel, zoals criminele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en orgaanhandel. Tussen 2016 en 2020 zijn er in Nederland 4894 mogelijk slachtoffers van mensenhandel geregistreerd. Dat is, volgens de Nationaal Rapporteur, slechts 20% van het daadwerkelijke aantal slachtoffers. Volgens betrouwbare schattingen zijn er jaarlijks 5.000 tot 7.500 slachtoffers van mensenhandel in Nederland (Nationaal Rapporteur, 2021).

 

Alles over mensenhandel

Herken jij de signalen?

Mensenhandelaren kiezen hun slachtoffers vaak uit op kwetsbare eigenschappen. Deze slachtoffers worden vaak gedwongen ingezet om bijvoorbeeld te werken, seks te hebben, misdaden te plegen of organen af te staan. Er zijn veel verschillende signalen dat iemand slachtoffer is van mensenhandel, maar ze worden vaak niet goed herkend.

Veilig Thuis Utrecht heeft daarom een folder met signalen van mensenhandel gemaakt met de belangrijkste signalen voor mensenhandel in Nederland. Heb je vragen over of vermoedens van mensenhandel, neem dan contact met ons op. We luisteren naar je verhaal en kunnen je adviseren. Samen zoeken we hulp als dat nodig is. Je vindt de gegevens hiernaast.

Contact met Veilig Thuis Utrecht

Bel 0800 – 2000. Of mail ons via veiligthuis@samen-veilig.nl. Je kunt ook chatten met ons via deze website.

Anoniem

Wil je anoniem advies vragen? Dat kan. Wij registreren geen persoonsgegevens wanneer je voor advies contact met ons opneemt.

Meer over Veilig Thuis Utrecht

Wil je eerst meer over ons weten? Kijk dan op onze pagina over wie wij zijn.

Seksuele uitbuiting: Romy (16)

Romy is 16. Ze heeft een moeilijke relatie met haar moeder. Er is veel ruzie en moeder gebruikt dan ook fysiek geweld. Ze is vaak niet aanwezig op school en meldt zich dan uit naam van haar moeder ziek. Ondertussen valt het op school op dat Romy vaak opgehaald wordt door verschillende jongens. Ze is dan schaars gekleed.

Lees meer
Lees meer
Arbeidsuitbuiting: Hetty (56)

Een ambulant begeleider maakt zich zorgen om de 56-jarige Hetty. Hetty heeft een lichte verstandelijke beperking en woont semi-zelfstandig. Ze wordt regelmatig opgehaald door vrouwen in luxe auto’s, om dagenlang schoon te maken en op kinderen te passen in grote villa’s. Hetty heeft bij een medebewoner wel eens aangegeven dat ze hier meestal niets voor krijgt, behalve soms een briefje van 50 of een broodje.

Lees meer
Lees meer
Criminele uitbuiting: Jens (17)

De 17-jarige Jens was nooit een echte hoogvlieger op school, maar het is zijn docenten opgevallen dat hij sinds 2 maanden ineens heel hoge cijfers haalt. Dat is aan de ene kant natuurlijk mooi, maar daarbij ontwijkt Jens het contact met docenten én hij gaat met andere jongens om dan de vaste vriendengroep die hij daarvoor had.

Lees meer
Lees meer