Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Zaadjes planten en de deur openhouden

Van seksueel getinte opmerkingen tot geweld tegen vrouwen. Daarover gaat de documentaire Belaagd, die op 28 en 29 november werd vertoond én besproken met het publiek. Hoe kunnen we dat als samenleving tegengaan?

Nieuws 2 minuten

Belaagd

“Zaadjes planten en de deur openhouden” zijn de adviezen van de deelnemers in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht . Aanwezigen waren zichtbaar geraakt na het bekijken van deze 2Doc voorpremière (op 9 december te zien op televisie).

Mensen die van dichtbij geweld meemaakten, professionals en het publiek discussieerden over grensoverschrijdend gedrag, opvoeding, normen en waarden en grenzen. Bijna iedereen herkende de vele voorbeelden uit de documentaire. Van nafluiten, misplaatste grappen, dickpics, huiselijk geweld tot aan femicide. Op straat, op het werk of in je eigen huis. Het gaat over schaamte en schuldgevoelens. Over victim blaming. En nog veel meer.

Hoe kun je dit maatschappelijke probleem aanpakken? Want onschuldig is het al lang niet meer. Hoe kun je ongewenste aanrakingen of opmerkingen voorkomen? Wat kun – of moet – je doen als het jou of iemand die je kent overkomt. Bij welke organisatie kun je terecht? Wat kun je doen tegen huiselijk geweld en hoe kun je het ergste voorkomen: vermoord worden door je partner? Jaarlijks overkomt dit 40 vrouwen in Nederland. Huiselijk geweld is complex: Naast seksueel geweld, vernedering, fysiek of geestelijk geweld kan er ook sprake zijn van liefde. En er is altijd schaamte en vaak ook angst. Hoe kom je uit deze cirkel van geweld?

Aangegeven werd dat het belangrijk is dat mensen in de omgeving ernaar durven vragen. Liefst vaker dan één keer. Daarnaast is het fijn dat de deur altijd open blijft staan. Ook al gaat de partner weer terug naar de gewelddadige relatie. Alle gesprekken zijn zaadjes die worden geplant. Totdat het slachtoffer de moed heeft voor zichzelf op te komen, de grens trekt en hulp zoekt.

Verder was iedereen het erover eens dat het start bij de opvoeding. Kleuters zouden al kunnen leren hoe je grenzen aangeeft en nee zegt. Ook ouders hebben een belangrijke rol. Op vrijdag 9 december wordt de documentaire uitgezonden op televisie op NPO2 om 22.18 uur. Kijk ernaar met je zoon, je dochter, je kleinkind, je zusje, je broertje, je neefje of nichtje….. En ga erover in gesprek. Zij zijn de toekomst, zij kunnen het verschil maken straks…

Voel je jezelf onveilig of maak je je zorgen om iemand anders? Denk je aan mogelijk (ex) partnergeweld? Hier vind je meer informatie. Ga erover in gesprek met iemand die je vertrouwt. Je mag ook altijd Veilig Thuis Utrecht bellen voor advies: 0800 – 2000.