Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Interview met vertrouwensarts Nijske van Pesch

Nijske van Pesch is vertrouwensarts bij Veilig Thuis Utrecht, een uitdagende baan op het snijvlak van medische en sociaal-maatschappelijke problematiek.

Mishandeling 2 minuten

Hoi Nijske, wat leuk dat je tijd hebt om wat ons wat meer te vertellen over je werk. Kun je iets vertellen over je achtergrond?

“Ik heb 21 jaar gewerkt als fertiliteitsarts. Ik merkte dat ik toe was aan iets anders en mijn baan als productiewerk begon te voelen. Toevallig had ik een collega die aan de slag ging in de jeugdgezondheidszorg en de functie voor vertrouwensarts echt iets voor mij vond. Een patiënt die werkzaam was  bij Veilig Thuis Utrecht zei hetzelfde en vertelde me dat de vacature voor een vertrouwensarts al een jaar openstond. Van het een kwam het ander. Dat is inmiddels twee jaar geleden.”

Wat was je motivatie om te reageren op de vacature voor vertrouwensarts / arts-assistent?

“Omdat ik toe was aan een nieuwe uitdaging, heb ik een aantal gesprekken gevoerd met vertrouwensartsen van Veilig Thuis Utrecht. Daarnaast heb ik een scholing bijgewoond, waarin verteld werd dat kindermishandeling doorwerkt tot op genetisch niveau. Dit betekent dus dat kindermishandeling je DNA kan veranderen. Interessant hè? Omdat ik voor mijn werk altijd veel bezig was met genetica, triggerde die verstrekkende gevolgen van kindermishandeling mij enorm. Daarom vond ik het belangrijk dat er iets in de preventieve sfeer gebeurt.”

Nijske van Pesch Het is belangrijk dat je niet bevooroordeeld bent en met een open blik breed blijft kijken naar alle opties en probeert tot een samenwerking te komen

Met welke uitdagingen krijg je als vertrouwensarts / arts-assistent bij Veilig Thuis Utrecht te maken?

“Je moet in de eerste plaats flexibel zijn. Ik weet vaak zelf niet hoe mijn dag gaat verlopen. Soms kom ik aan de helft van mijn geplande taken niet toe, omdat tussendoor collega’s binnenlopen die advies nodig hebben. Dat krijgt dan voorrang. Het is belangrijk dat je niet bevooroordeeld bent en met een open blik breed blijft kijken naar alle opties en probeert tot een samenwerking te komen; zowel met je eigen collega’s als met zorgprofessionals, waar je informatie ophaalt.”

Hoe ziet een werkdag van een vertrouwensarts eruit?

Onze primaire taak is de meldingendienst. Dit betekent dat je op een vaste plek op kantoor zit en dat collega’s bij je binnen kunnen lopen, bijvoorbeeld vanuit het Advies- en Meldpunt (AMP), de crisisdienst of mensen die onderzoek doen. Ook medische professionals van buiten, zoals (jeugd)artsen of (jeugd)verpleegkundigen, kunnen bellen met vragen. Maandelijks hebben we casuïstiekbesprekingen met ziekenhuizen. Daarnaast hebben we vijf dagen per week multidisciplinaire overleggen bij Veilig Thuis, waarbij casussen worden besproken waar onderzoek naar is gedaan.  Ook zijn we als vertrouwensartsen ook aangesloten bij de expertisegroepen binnen Veilig Thuis zoals bij kwetsbare ongeborenen, seksualiteit en ouderenmishandeling. Maar het kan ook zijn dat ik opeens door een collega word gevraagd mee te gaan naar een huisbezoek. Dat vind ik zelf erg leuk, want dan ben ik echt met de cliënt in gesprek gaan en kan ik mijn medische expertise gebruiken. Mijn werk is dus heel afwisselend!

Wat heb je nodig om dit vak goed uit te kunnen oefenen?

Belangrijk is vooral dat je flexibel bent. Daarnaast moet je goede communicatieve vaardigheden hebben. Ook is het belangrijk dat je een open blik hebt. Vul dus niet te snel in, maar luister ook goed. En wees niet te snel tevreden met een antwoord, maar vraag ook door.

Enthousiast geworden over deze baan? Solliciteer dan nú op de functie voor vertrouwensarts!