Waar ben je naar op zoek?

Let op! Kwaadwillenden doen zich voor als medewerker Veilig Thuis

Bij Veilig Thuis Utrecht werd onlangs melding gedaan over een minderjarige die anoniem was opgebeld. De beller vroeg het kind om foto's en persoonlijke informatie. Hij beweerde een medewerker van Veilig Thuis Utrecht te zijn en de informatie nodig te hebben om het dossier van het kind bij Veilig Thuis af te sluiten.

Gelukkig had de moeder van het kind al gauw door dat er iets niet klopte. Ze nam contact op met Veilig Thuis Utrecht, waarna bleek dat de naam van de anonieme beller niet in het personeelsbestand voorkwam. Ook bleek dat het kind geen dossier had bij Veilig Thuis en verder niet bekend was bij de organisatie. Er kon daardoor snel worden geconcludeerd dat de anonieme beller geen medewerker bij Veilig Thuis Utrecht was. Het vlotte handelen van de moeder en haar besluit om te informeren bij Veilig Thuis brachten daarmee gauw helderheid over de situatie.

Vanuit de politie kwam later een soortgelijk signaal vrij, over een zaak waarin twee mensen zich aan de deur voordeden als medewerkers Veilig Thuis. Een zeer zorgwekkende ontwikkeling. Gezien de laagdrempeligheid van dit soort pogingen (anonieme telefoontjes, contact via social media, etc.) is de kans aanwezig dat ze nog vaker voorkomen. Het is daarom van groot belang dat men hier alert op is en de risico’s en gevarenzones omtrent oplichting en ongewenst contact weet te herkennen. Bij Veilig Thuis Utrecht is bijvoorbeeld bekend dat meisjes vaak worden benaderd via de bekende social mediaplatformen, zoals Instagram en TikTok, terwijl jongens vaker benaderd kunnen worden via gamingplatformen. Hier bestaat meestal ook de mogelijkheid om met vreemden in een (voice) chat te stappen.

Om het risico op ongewenst contact te verminderen, adviseren we ouders en/of kinderen om de privacy instellingen van hun online accounts aan te passen. Denk hierbij aan het afschermen van je (volledige) naam, profielfoto en fotoalbums, of zelfs je hele profiel voor onbekenden. Hierdoor krijgen vreemden minder makkelijk toegang tot privégegevens. Ook is het belangrijk dat minderjarigen bewust zijn van de gevaren van het delen van persoonlijke gegevens, ofwel: geef nooit je foto, naam of andere informatie aan vreemden. Ook niet via voice chats. Verder adviseren we minderjarigen om nooit anonieme telefoontjes op te nemen.

Kom je wel in contact met iemand die zegt een medewerker bij Veilig Thuis te zijn? Bel dan altijd eerst met ons (landelijk) nummer: 0800-2000. Ook als je je afvraagt of jij of je kind(eren) een dossier heeft bij Veilig Thuis, bel dan gerust. Het is belangrijk dat je nooit zomaar je informatie weggeeft. Wij vragen je ook nooit om foto’s en we bellen niet anoniem. Is dit wel het geval geweest of word je (herhaaldelijk) lastig gevallen? Bel dan ook met 0800-2000 (of bij spoed met 112).

Sluit site