Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Wat kan ik doen als het thuis niet goed gaat

Geheimen moet je bewaren. Maar dat geldt alleen voor leuke geheimen. Waar het bij kindermishandeling om gaat zijn ‘niet-leuke’ geheimen. Die moet je niet bewaren in je eentje.

Vertel erover

Als er iets ergs met jou gebeurt en je vertelt het niet, dan wordt je daar ongelukkig van. Nu denk je misschien: “Maar ik heb het beloofd”. Dat kan zo zijn, maar voor niet-leuke geheimen geldt geen geheimhoudingsplicht. Vertel het dus.

Om te beginnen is het moedig en knap van je om het te gaan vertellen. Ook al voelt dat misschien niet zo. Vooraf maak je je misschien erge zorgen. “Wat als mijn ouders woedend worden?” “Wat als ik uit huis wordt geplaatst?” Gelukkig heb je besloten het toch aan iemand te gaan vertellen. Wat kun je doen?

Als het bij jou thuis niet goed gaat

  • Je vertelt het aan iemand die je vertrouwt

    Het maakt niet uit wie dit is. Het kan een vriend of vriendin, de buurvrouw of een andere bekende zijn. Stel dat je het wilt vertellen aan iemand die je vertrouwt. Dan moet je weten dat die persoon je nooit kan beloven alles geheim te houden. Dat mag niet volgens de wet. Bovendien wil zo iemand dat jij weer een fijn leven krijgt. Die persoon kan je wel vertellen wat hij of zijn gaat doen om je te helpen.

    Als je het vertelt aan je juf of meester of je docent, zal die het bespreken met de directeur. Of met de vertrouwenspersoon. En vaak ook met ons: Veilig Thuis Utrecht.

    Stel, je wilt wel praten op school, maar niet met je eigen juf of meester of docent. Vraag dan wie de vertrouwenspersoon is op school.

  • Je vertelt het aan de Kindertelefoon

    Geen enkel probleem vinden ze daar raar. De mensen van de Kindertelefoon kun je gratis bellen. Elke dag tussen 11 uur in de ochtend en 9 uur in de avond. Je hoeft je naam niet te zeggen als je dat niet wilt. Als je niet durft te bellen, kun je ook met ze chatten. Kijk op Kindertelefoon.nl of bel naar 0800 0432.

  • Je belt of chat met Veilig Thuis Utrecht

    Als je je zorgen maakt en niet weet wat je kunt doen, dan kun je ook altijd bellen of chatten (via deze website) met Veilig Thuis Utrecht. Bij ons werken veel deskundigen die kinderen helpen. Soms kunnen we ook jouw ouders helpen. Samen kijken we wat er aan de hand is en wat je het beste kunt doen.

Als je denkt dat het bij je vriend of vriendin thuis niet goed gaat

  • Blijf een goede vriend of vriendin

    Als je denkt dat het bij jouw vriend(in) thuis niet goed gaat, is het eerste wat je kunt doen een goede vriend(in) blijven. Ook als jouw vriend(in) een tijdje minder gezellig is. En natuurlijk kun je met hem of haar praten. Nu kan het zo zijn, dat degene over wie jij zorgen hebt, helemaal niet wil praten. Of niet met jou wil praten. Wees niet beledigd. Het is nu eenmaal een moeilijk onderwerp.

  • Praat erover met iemand die je vertrouwt

    Als jij je echt grote zorgen maakt om je vriend(in) kun je er misschien over praten met je ouders, de meester of de juf of iemand anders die je vertrouwt.

    Als je niemand hebt om je zorgen te vertellen of je wilt dat niet, mag je ook altijd de Kindertelefoon bellen via 0800 – 0432.

    Je mag ook altijd contact opnemen met  opnemen met Veilig Thuis Utrecht.

Dit kan Veilig Thuis Utrecht doen

Veilig Thuis Utrecht is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en mensenhandel.

Als je je zelf onveilig voelt of zorgen maakt om iemand anders dan kun je contact met ons opnemen. Dat kan telefonisch (0800 2000), per e-mail en via de chat op deze website. Je krijgt advies van een deskundige medewerker die aandachtig naar je verhaal luistert, vragen stelt en die jouw vragen beantwoordt.

Meer weten? Lees dan verder op onze pagina Wat wij doen.

Contact met Veilig Thuis Utrecht

Bel 0800 – 2000. Of chat of mail met ons: veiligthuis@samen-veilig.nl

Is het kindermishandeling?

Lees hier meer over waar kindermishandeling over gaat

Veel gestelde vragen

Staat je vraag hier misschien tussen?