Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Internationale dag tegen Ouderenmishandeling

Op 15 juni is de Internationale dag tegen Ouderenmishandeling. Veilig Thuis Utrecht is hét advies- en meldpunt voor zorgen over ouderen. Rondom deze dag vragen wij aandacht voor ouderenmishandeling.

 

Wat is ouderenmishandeling?

Ouderenmishandeling is grensoverschrijdend gedrag naar een oudere toe door een persoon van wie de oudere afhankelijk is. Dit kan een familielid zijn, maar ook een buurman, buurvrouw of andere bekende. Voorbeelden van ouderenmishandeling zijn het stevig vastpakken als de oudere niet luistert, het ongevraagd beslissingen nemen voor de oudere of eigen boodschappen doen van zijn of haar geld zonder toestemming.

De risico’s op ouderenmishandeling nemen toe in onze samenleving. De groep ouderen groeit en daarnaast zijn ouderen steeds afhankelijker van mantelzorg. Uit landelijk onderzoek van Regioplan (2018) blijkt dat 1 op de 20 thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder ooit te maken krijgt met ouderenmishandeling. Dat zou betekenen dat in 2020 naar schatting 115.238 ouderen in Nederland te maken hebben gehad met één van de vormen van ouderenmishandeling.

Financieel misbruik is een van de bekendste vormen, maar er zijn meer soorten ouderenmishandeling: psychische en fysieke mishandeling, verwaarlozing (fysiek en psychisch) en seksueel misbruik. Ontspoorde mantelzorg kan in alle vijf vormen ontaarden.

Lees verder over ouderenmishandeling

Herken jij de signalen?

Ouderenmishandeling is een groot probleem. Enerzijds door de schade die het aan slachtoffers aanbrengt en anderzijds omdat het een verborgen probleem is. Uit de praktijk blijkt dat zorgverleners en omstanders de signalen vaak missen en niet goed weten wat ze moeten doen als ze signalen wel opvangen. Veilig Thuis Utrecht heeft daarom twee signalenkaarten ontwikkeld. Download deze nu.

Signalenkaart ouderenmishandeling

Signalenkaart financieel misbruik

Maak je je zorgen om een oudere? Bel ons dan voor advies. Dat mag ook anoniem. Zie voor onze contactgegevens hiernaast.

Contact met Veilig Thuis Utrecht

Bel 0800 – 2000. Of mail ons via veiligthuis@samen-veilig.nl. Je kunt ook chatten met ons via deze website.

Anoniem

Wil je anoniem advies vragen? Dat kan. Wij registreren geen persoonsgegevens wanneer je voor advies contact met ons opneemt.

Meer over Veilig Thuis Utrecht

Wil je eerst meer over ons weten? Kijk dan op onze pagina over wie wij zijn.

Financieel misbruik : Fred (86)

Fred (86) woont alleen in een klein appartement met één slaapkamer. Hij is altijd vrijgezel geweest, maar wel geliefd in zijn sociale netwerk. De laatste jaren is Freds lichamelijke conditie achteruit gegaan. Ook begint hij zichzelf te verwaarlozen. Toch vindt Fred dat hij geen ondersteuning nodig heeft.

Freds zus Anja (79) houdt een oogje in het zeil en maakt zich zorgen. Op een gegeven moment is zij niet meer welkom bij Fred. Ze heeft dit te horen gekregen van een zekere Mitch. Fred zou Mitch hebben gevraagd om bij hem te komen wonen. Fred wil geen contact meer met Anja en heeft haar hulp niet meer nodig. Mitch vertelt verder dat hij is gemachtigd om Freds financiën te regelen.

Lees meer
Lees meer
Overbelaste mantelzorg: Riek (82)

Riek (82) woont samen met haar dochter Joke (50). Het gaat al jaren niet goed met Riek. Naast de ouderdomsklachten is zij zeer dementerend en in de war. Riek heeft ondersteuning nodig bij de dagelijkse verzorging. Ze kan niet zelfstandig naar de wc en traplopen lukt niet meer. Een rolstoel wil ze niet: dat is voor oude zieke mensen!

De buurman ziet Riek op de grond liggen. Na zijn werk ziet hij haar nog steeds liggen en Joke is niet thuis. Daarom belt de buurman de ambulance. Het blijkt dat Riek op de grond is gevallen toen zij naar de wc wilde gaan. Riek ligt in haar eigen urine en ontlasting. Aangezien de ambulancemedewerkers Joke niet kunnen bereiken, doen ze een melding bij Veilig Thuis Utrecht.

Lees meer
Lees meer
Lichamelijk geweld: Jopie (75)

Jopie en Rien zijn op leeftijd en al meer dan 50 jaar getrouwd. Ze zijn bewust kinderloos en daar gelukkig mee. Ze hebben een druk sociaal leven gehad, maar dat wordt steeds minder. Ze weten de weg bij instanties goed te vinden en leven een zorgeloos leven.

Jopie wordt echter steeds vergeetachtiger en stelt Rien regelmatig dezelfde vragen. Ook komt Rien soms voor verrassingen te staan. Bijvoorbeeld als Jopie opeens de meubels heeft verplaatst. Boodschappen zijn niet altijd meer in huis en regelmatig zijn producten over de datum. Er ontstaan steeds meer spanningen tussen Rien en Jopie. Dan ontvangt Veilig Thuis Utrecht een anonieme melding over een ruzie. Tegelijkertijd wordt Jopie gezien met een grote blauwe plek rond haar oog.

Lees meer
Lees meer

Actief op social media?

Check dan onze mini-toolbox en plaats je social
Toolkit Internationale dag tegen Ouderenmishandeling
Toolkit Internationale dag tegen Ouderenmishandeling

Kennis en vaardigheden vergroten?

Het Expertisecentrum van Samen Veilig Midden-Nederland heeft voor professionals die werken in een omgeving met ouderen diverse trainingen en workshops ontwikkeld. Leer ouderenmishandeling signaleren en ontdek welke hulp mogelijk is.