Waar ben je naar op zoek?
Het gaat bij mij thuis niet goed

Advies voor jongeren als het niet goed gaat

Gaat het bij jou thuis niet goed? Of gaat het met jou niet goed? Omdat je wordt uitgescholden bijvoorbeeld, of misschien zelfs geslagen? Of omdat je ouders veel ruzie maken en elkaar uitschelden? Dan wil je daar graag wat aan doen. Hier lees je wat je kunt doen als het niet goed gaat.

Praat er over!

Het is heel belangrijk dat je er niet alleen mee blijft rondlopen.
Hoe eerder er hulp komt, hoe beter.

Praat er dus met iemand over!
Ook als er mensen zijn die zeggen dat je er niet over mag praten.
Het is juist goed om er over te praten.
Zo kun je samen een stap zetten naar een oplossing, hoe eng dat soms ook is.

Dit is wat je kunt doen:

Praat met iemand van jouw leeftijd

Als je het niet aandurft om er met een volwassene over te praten, dan kun je beginnen met iemand van jouw leeftijd. Bijvoorbeeld een vriend, buurmeisje, of een klasgenoot die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal de eerste stap hebt gezet, zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Vraag of hij of zij je wil helpen om te praten met bijvoorbeeld iemand op school.

Praat met een volwassene

Mishandeling is een probleem waar volwassenen je het beste mee kunnen helpen. Ook al zeggen je ouders (of je pleegouders of verzorgers of andere volwassene) dat je er niet over moet praten: het is heel belangrijk dat je dat toch doet. Je kunt het bijvoorbeeld vertellen aan een leraar of lerares, zodat die de hulp voor je kan vinden die je nodig hebt.

Hulp bij jou in de buurt

Soms ben je op zoek naar hulp, maar je weet nog niet zo goed van wie.
Dan kun je altijd terecht bij het wijkteam bij jou in de buurt.
Zij weten precies welke informatie je nodig hebt, of met wie je verder kunt praten.

Kijk op de website van jouw woonplaats voor meer informatie over de wijkteams.
let op: soms heten de wijkteams anders. Ze worden ook wel genoemd: buurtteams, sociaal loket, centrum voor jeugd en gezin of sociaal team.
kun je niks vinden? bel dan met je gemeente voor meer informatie. Zij kunnen je direct met het juiste team in contact brengen.

Bel of chat met de Kindertelefoon

Blijf er niet alleen mee rondlopen. Er zijn mensen die je verder kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij de Kindertelefoon. Dit kan anoniem. Je kunt hier advies vragen, of gewoon je verhaal kwijt. Dit kan op het forum als je een leeftijdsgenoot in vertrouwen wilt nemen, via de chat of via de telefoon.
Kijk voor de chat of het telefoonnummer op de website van de Kindertelefoon.

Bel of mail met Veilig Thuis

Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met mishandeling. Dus zeker ook voor jou. Je kunt vragen stellen of je hart luchten. Je krijgt een hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert.
Samen met jou kijkt deze hulpverlener ook welke hulp voor jou het beste is. En als je je naam niet wilt zeggen, hoeft dat natuurlijk niet. Je kunt 24 uur per dag bellen met Veilig Thuis.

0800-2000 (gratis, 24/7)

Sluit site