Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Kind-oudermishandeling

Geweld van kinderen tegen hun ouders noemen we kind-oudermishandeling. Een ouder is dan het slachtoffer van geweld door zijn of haar eigen kind.

Wat is kind-oudermishandeling?

Het thuiswonende kind probeert macht en controle te krijgen over de ouder. Dit gaat verder dan de ruzies en spanningen die tussen bijna alle ouders en kinderen wel eens voorkomen. Kind-oudermishandeling kan grote gevolgen hebben voor iedereen in het gezin. De plegers zijn vaak tussen de 13 en 24 jaar, maar kunnen ook ouder en volwassen zijn.

Vooral de geestelijke schade die de ouder kan oplopen, laat diepe wonden achter. Als ouder blijf je je kind erg lang trouw. Vaak schamen ouders zich ook voor het geweld en vinden ze het moeilijk om hulp te zoeken. Het taboe is groot. Toch hoef je je niet te schamen, want uit onderzoek blijkt dat kind-oudergeweld veel voorkomt.

Ouders proberen soms het agressieve gedrag van hun kind goed te praten. Ouders vinden het moeilijk om het geweld te stoppen, omdat ze bang zijn dat aangifte bij de politie gevolgen kan hebben voor de toekomst van hun kind. Het geweld stopt echter vaak niet vanzelf en kan met de tijd steeds heftiger worden. Bovendien kan het de relatie tussen de ouders ernstig beschadigen. Partners weten vaak niet wat ze aan de situatie moeten doen en hoe ze elkaar kunnen ondersteunen om met het geweld om te gaan.

Contact met Veilig Thuis Utrecht

Bel 0800 – 2000. Of mail ons via veiligthuis@samen-veilig.nl. Je kunt ook chatten met ons via deze website.

Anoniem

Wil je anoniem advies vragen? Dat kan. Wij registreren geen persoonsgegevens wanneer je voor advies contact met ons opneemt.

Meer over Veilig Thuis Utrecht

Wil je eerst meer over ons weten? Kijk dan op onze pagina over wie wij zijn.

Wat gebeurt er als je belt?
We luisteren naar je verhaal

We bespreken je zorgen, beantwoorden jouw vragen en geven informatie en advies.

Je krijgt advies

Samen kijken we wat er aan de hand is en wat je eventueel zelf kunt doen.

We zoeken samen hulp

Samen kijken we welke stappen je kunt ondernemen, of professionele hulp nodig is, en zo ja, welke hulp.

Hoe herken je kind-oudermishandeling?

  • Oorzaken kind-oudermishandeling

    Er zijn verschillende oorzaken voor kind-oudermishandeling. Vaak ontstaat het agressieve gedrag van een kind wanneer de ouders proberen in te grijpen. Discussies lopen uit op een ruzie waarbij gedreigd en geschreeuwd wordt. Er kan dan ook lichamelijk geweld gebruikt worden, zoals schoppen en slaan. Wanneer kinderen herhaaldelijk geestelijk en/of lichamelijk geweld gebruiken, is er sprake van een diepgaand en ingewikkelde gedragsprobleem.

  • Soorten kind-oudermishandeling

    Er zijn verschillende soorten kind-oudermishandeling, namelijk:

      • economisch geweld (het kind steelt geld van de ouder of dwingt de ouder om geld te geven en/of betaalt het geld niet terug)
      • lichamelijk geweld (het kind slaat, knijpt, trekt of schopt de ouder)
      • geestelijk geweld (het kind schreeuwt of scheld de ouder uit, of dwingt of manipuleert de ouder om dingen te doen tegen zijn of haar wil)
      • seksueel geweld (het kind raakt met seksuele bedoelingen de ouder aan op intieme plekken)
  • Signalen kind-oudermishandeling

    Signalen die kunnen wijzen op kind-oudermishandeling zijn:

      • de ouder is bang voor zijn of haar kind
      • het kind scheldt de ouder vaak uit of gebruikt grove taal
      • het kind is agressief of heeft woede-aanvallen richting de ouder
      • het kind heeft een omgekeerd dagritme (is ’s nachts veel wakker en slaapt overdag)
      • binnen het gezin wordt het als normaal gezien dat mannen dominant mogen zijn
      • het kind heeft veel schulden bij de ouder
      • de ouder isoleert zich van anderen of is uitgeput
      • het kind heeft veel problemen op school of werk

Wat kun je doen bij kind-oudermishandeling?

  • Dreigt er direct gevaar? Bel 112!

    Bel in geval van nood altijd direct 112.

  • Als je ouder bent

    Dit kun je als ouder doen

    Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet, zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten.

    Behalve jouw verhaal vertellen aan deze persoon, kun je ook vragen of hij of zij met je meegaat naar bijvoorbeeld een huisarts.

    Wil je tips en advies over je situatie? Neem dan contact op met Veilig Thuis Utrecht.

  • Als je kind of (jong)volwassene bent

    Dit kun je als kind doen

    Als je je ouder pijn doet, heb je daar zelf waarschijnlijk geen vrede mee. Je weet dat je gedrag pijn en verdriet veroorzaakt. Het geweld kan uit de hand lopen en de gevolgen zijn dan niet meer te overzien. Daarom vragen wij je om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt.

    Als je het niet aandurft om met een volwassene te praten dan kun je misschien praten met iemand van jouw leeftijd. Een vriend, buurmeisje of klasgenoot die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet, zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Daarna kun je misschien wel praten met een volwassene, bijvoorbeeld iemand op school, een buurvrouw of een oom of tante.

    Je mag ook altijd Veilig Thuis Utrecht bellen (0800 2000), e-mailen of chatten via de chatroom onderaan deze website. Je kunt ook bellen of chatten met de Kindertelefoon (0800 0432). Dit is voor kinderen tot en met 17 jaar. Kijk voor meer informatie op de website van de Kindertelefoon.

  • Als je omstander bent

    Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders

    Als je je zorgen maakt om een kind of zijn ouders, praat erover met iemand die je vertrouwt. Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen. En als je een professional bent, volg je de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.

    Deel je zorgen ook met het kind of de ouders zelf. Kind-oudermishandeling is vaak het gevolg van machteloosheid: niet goed weten wat te doen. Een luisterend oor en er zijn voor het gezin kan al heel helpend zijn. Natuurlijk kan dat gesprek spannend en misschien zelfs ongemakkelijk zijn. Vaak weet je niet precies wat er aan de hand is. Bovendien kan de ouder of het kind zich schamen en het probleem verborgen willen houden. Toch is het belangrijk om het gesprek aan te gaan. Zelfs als er een risico bestaat dat je vermoedens achteraf niet blijken te kloppen.

    Wil je tips en advies over hoe je kind-oudermishandeling bespreekbaar maakt? Neem dan contact op met Veilig Thuis Utrecht.

Dit kan Veilig Thuis Utrecht doen

Veilig Thuis Utrecht is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en mensenhandel. Als je je onveilig voelt of zorgen maakt om iemand anders dan kun je contact met ons opnemen. Dat kan telefonisch (0800 – 2000), per e-mail en via de chat op deze website. Je krijgt advies van een deskundige medewerker die aandachtig naar je verhaal luistert, vragen stelt en die jouw vragen beantwoordt.

Meer weten? Lees dan verder op onze pagina over hoe wij werken.

Andere organisaties waar je terecht kunt

  • Het lokale team bij jou in de buurt

    Kijk op de website van je gemeente.

  • Centrum Seksueel Geweld
  • De Kindertelefoon
Ben jij slachtoffer van kind-oudermishandeling? Vaak zien mensen zichzelf niet als slachtoffer. Het kan lang duren voordat je de signalen van kind-oudermishandeling herkent. Ook als je twijfelt, neem contact met ons op. Juist als je twijfelt.

Ben jij professional?

Maak je je zorgen over iemand met wie je te maken hebt vanwege je beroep? Kijk dan verder op onze pagina voor professionals.

Veelgestelde vragen

  • Wat kan Veilig Thuis Utrecht voor mij doen?

    Als iemand contact met ons opneemt omdat zij zich zorgen maken over jouw (thuis)situatie, proberen wij die persoon meestal eerst advies te geven. Misschien dat jullie samen iets kunnen doen om de situatie thuis te verbeteren. Als degene die zich zorgen maakt toch liever een melding wil doen, is Veilig Thuis Utrecht wettelijke verplicht om die melding te beoordelen. Dat doen wij door hierover gesprekken te hebben met jou en anderen. Wij bekijken:

    1. Of er sprake is van onveiligheid.
    2. Wat er nodig is om de zorgen weg te nemen.
    3. Wie de melding het beste op kan pakken.

    Als uit de gesprekken blijkt dat er geen sprake is van een onveilige situatie (bijvoorbeeld huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en mensenhandel), dan sluiten wij de melding weer af.

    Als duidelijk is dat er wél iets aan de hand is, bespreekt de medewerker met jou wat je eventueel zelf kunt doen. Zijn er mensen in de omgeving die kunnen helpen? Samen met jou kijken we of er professionele hulp nodig is. Is dat het geval dan denkt Veilig Thuis Utrecht met je mee hoe deze hulp te organiseren. Veilig Thuis Utrecht kan jou precies vertellen bij welke hulporganisaties je terecht kunt.

  • Kan ik Veilig Thuis Utrecht ook bellen als ik ergens over twijfel?

    Twijfel je om contact met ons op te nemen? Of was er achteraf niet zoveel aan de hand? Dat geeft niet. Veilig Thuis Utrecht komt niet zomaar in actie, dat mogen we niet eens. Dus ook bij twijfel is bellen altijd de beste keuze. Want als er wel wat aan de hand is, stopt het niet vanzelf. Dan is erover praten de eerste stap naar een oplossing.

  • Kan ik ook anoniem bellen?

    Als je belt voor advies, vragen wij je nooit om de gegevens van de cliënt of degene waarover jij je zorgen maakt, te delen. Je eigen naam of organisatie hoef je ook niet te noemen als je dat niet prettig vindt. Veilig Thuis Utrecht denkt graag met jou mee, ook als wij niet weten wie je bent of hoe je heet. Wanneer je een anonieme melding wenst te doen, bekijk je samen met de medewerker Veilig Thuis Utrecht of dit ook mogelijk is. Er wordt in dat gesprek bekeken of de melding op geen enkele manier herleidbaar naar jou zal zijn. Ook bespreken wij de voor- en nadelen van anoniem melden, voor zowel jou als de personen over wie het gaat. Op basis van deze informatie bepaal je zelf of je daadwerkelijk (anoniem) wenst te melden. De voorkeur gaat in principe uit naar een ‘open’ melding. Zodat de betrokkenen ook weten wie over hen een melding bij Veilig Thuis heeft gedaan. Let op. Ben je een professional? Dan kun je niet anoniem blijven. Van jou wordt verwacht dat je transparant bent over je zorgen die betrekking hebben op de personen bij wie jij betrokken bent. Dit vraagt de wet Meldcode ook vaak van jou. Op deze manier kan Veilig Thuis Utrecht (of de overdrachtspartij) de zorgen ook beter bespreekbaar maken met het gezin. Alleen bij hoge uitzondering kun je anoniem blijven uit veiligheidsoverwegingen. Dan bekijkt Veilig Thuis Utrecht samen met jou hoe jouw veiligheid gewaarborgd kan worden.

  • Is Veilig Thuis Utrecht gratis?

    Ons telefoonnummer en onze diensten, zoals een advies vragen of een melding doen, zijn gratis. Je hoeft dus geen geld te betalen om gebruik te maken van Veilig Thuis Utrecht. De trainingen en workshops die het Expertisecentrum geeft aan professionals, kosten wel geld. Meer informatie hierover vind je op onze pagina Trainingen en workshops.

Alle veelgestelde vragen

Wanneer is het kind-oudermishandeling?

Twijfel je of het kind-oudermishandeling is of weet je het zeker? Het is belangrijk om zelfs het vermoeden hiervan aan te kaarten. Want ook dreigen, schelden of verwaarlozing zijn vormen van mishandeling. Het is eerder mishandeling dan je denkt. Bel, mail of chat met Veilig Thuis Utrecht.