Waar ben je naar op zoek?

WIJ… doorbreken de cirkel van geweld

Iedereen moet veilig kunnen meedoen in onze samenleving. Veilig opgroeien, veilige relaties aangaan, veilig over straat lopen, je veilig voelen om jezelf te kunnen zijn. Helaas is dit voor te veel mensen niet vanzelfsprekend. Huiselijk geweld, waaronder kindermishandeling en seksueel geweld, is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Het komt in alle lagen van onze bevolking voor. De problematiek van huiselijk geweld is complex. Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer hiervan. De regio’s Utrecht en Amersfoort vragen daarom op verschillende momenten en op verschillende manieren hiervoor aandacht.

WIJ… doorbreken de cirkel van geweld
Het houdt niet op, totdat JIJ iets doet

De landelijke rondreizende tentoonstelling WIJ…doorbreken de cirkel van geweld toont 27 krachtige portretten van mensen die in staat waren om de cirkel van geweld, waarin ze gevangen zaten, te doorbreken. Het is van belang om de signalen te herkennen en met die signalen iets te doen, zodat slachtoffers en betrokkenen de cirkel van geweld kunnen doorbreken. Het support, duwtje in de rug is daarbij van cruciaal belang.

Amersfoort (14 september-1 oktober) en Utrecht (16 september-11 oktober) zijn gaststad van deze tentoonstelling  In Utrecht is deze te zien rond het centraal station en onder het ‘bollendak’ bij de stationspassage. In Amersfoort kom je de tentoonstelling tegen op het Eemplein.

Het houdt niet op, totdat JIJ iets doet
We kunnen niet meer wegkijken en doen alsof huiselijk geweld en kindermishandeling niet bestaat. JIJ kunt iets doen en ervoor zorgen dat de eerste stappen worden gezet om de cirkel van geweld te doorbreken. Kijk op www.huiselijkgeweld.nl voor meer informatie over huiselijk geweld.

Vermoed jij in je omgeving huiselijk geweld of kindermishandeling? Via  www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl vind je verschillende tips en handvatten om iets te doen.

Je kunt ook altijd bellen, chatten of mailen met Veilig Thuis Utrecht. Dat mag ook anoniem. Dit kan als er geweld plaatsvindt bij jou thuis, maar ook als je het vermoedt bij iemand anders. Als je belt krijg je een medewerker aan de lijn die luistert naar je verhaal, vragen stelt en die van jou beantwoordt. De medewerker kijkt samen met jou of er iets is wat jij zelf kunt doen. 0800 2000 (24/7 gratis) | veiligthuis@samenveilig.nl | chatten via www.veiligthuisutrecht.nl (9 – 17 uur)

Maar er zijn ook andere organisaties voor hulp of advies. Zo heeft iedere gemeente lokale teams voor vragen op welke gebied dan ook. In Amersfoort kun je terecht bij Wijkteam Amersfoort en in Utrecht bij het Buurtteam. Kijk bij jouw eigen gemeente wie je kan helpen.

De Kindertelefoon is er speciaal voor kinderen. En bij Moviera kun je ook terecht als je te maken hebt met geweld. Is er direct gevaar, bel dan de politie via 112. Denk je aan zelfmoord en heb je nu hulp nodig kijk op www.113.nl of bel 0800 0113.

Het houdt niet op, totdat JIJ iets doet!

Activiteiten en achtergrond exposities
Zowel in Utrecht als in Amersfoort zijn er rondom de exposities verschillende lezingen, boekpresentaties en filmkijken georganiseerd. Bekijk hier het programma. Dit alles is in Utrecht tot stand tot gekomen in opdracht van de gemeente Utrecht in samenwerking met de politie, MDA++, de Waag, Buurtteams Utrecht (Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht & Lokalis),  Moviera, JoU Jongerenwerk Utrecht en Veilig Thuis Utrecht. De expositie in Amersfoort is door de gemeente Amersfoort geïnitieerd en opgezet in samenwerking met GGD Regio Utrecht, Indebuurt033, Wijkteam Amersfoort, ROC Midden Nederland, SKA Kinderopvang Amersfoort, De Bibliotheek Eemland, MBO Amersfoort en Veilig Thuis Utrecht.

De expositie is gemaakt door stichting Open mind. Open mind brengt maatschappelijk moeilijke onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek.

Sluit site