Waar ben je naar op zoek?

Eén miljoen meter tegen gedwongen prostitutie

Sameena van der Mijden, Nederlands recordhouder op de 100 km, gaat van 15 t/m 25 juni 1.000 km hardlopen door Nederland. Liep ze afgelopen december al in 4 dagen 500 km rond het radiostation van Serious Request op vliegveld Twente, nu wil ze de lat nog een stuk hoger leggen. Voordat ze 24 juni door Utrecht rent, is ze tijdens deze bizar lange run onder andere al langs Middelburg, Den Haag, Amsterdam en Den Bosch gelopen. Met deze ultrarun vraagt Sameena onder andere aandacht voor gedwongen prostitutie, een vorm van mensenhandel.

Bij het Meldpunt Mensenhandel van Veilig Thuis Utrecht kun je terecht als je je zorgen maakt over iemand waarvan jij vermoedt dat hij of zij uitgebuit wordt. Vandaar dat Veilig Thuis Utrecht Sameena graag in de spotlight zet!

Wat is mensenhandel?
Mensenhandel vormt een grove inbreuk op de menselijke waardigheid en de lichamelijke en geestelijke integriteit van slachtoffers en wordt gezien als schending van fundamentele mensenrechten. Het belangrijkste bestanddeel van mensenhandel is uitbuiting. Voorbeelden van mensenhandel zijn gedwongen prostitutie en arbeidsuitbuiting, maar bijvoorbeeld ook gedwongen bedelarij, orgaanhandel en het onder dwang laten plegen van criminele activiteiten. Gedwongen prostitutie komt verreweg het meest voor.

Over Sameena
Sameena weet uit eigen ervaring hoe het is om te werken in de gedwongen prostitutie. Ruim twee jaar lang werd ze door een loverboy seksueel uitgebuit en gedwongen tot seks met ‘klanten’. Er is sprake van veel geweld. Nadat ze los weet te komen begint ze, op het dieptepunt van haar leven, met hardlopen. Sameena: ”Ik kon nog geen 100 meter volhouden en had een hele slechte conditie, maar ik hield vol en ging elke dag weer. Ik geloof namelijk dat een ieder van ons een innerlijke drive bezit om te bereiken wat we willen, dromen waar te maken. Je verhaal bepaalt niet wie je bent!”

Meldpunt Mensenhandel
Heb je vermoedens van mensenhandel of heb je vragen, neem dan contact op met het Meldpunt Mensenhandel van Veilig Thuis Utrecht. Ook als je twijfelt. Juist als je twijfelt. Benieuwd naar wat die signalen zouden kunnen zijn? Bekijk dan de signalenkaart. Tekla, medewerker Veilig Thuis Utrecht: “Uit onderzoek blijkt dat signalen van mensenhandel vaak onvoldoende worden herkend. Dat geldt voor familie en vrienden van het slachtoffer maar ook voor hulpverleners die direct of indirect in contact komen met slachtoffers. Als je de sluwe methodes, die mensenhandelaren gebruiken om hun slachtoffer afhankelijk van hen te maken, onvoldoende kent, ben je al snel geneigd om te denken dat de slachtoffers er zelf voor kiezen om in die uitbuitingsituatie (te blijven) zitten. Mensen zelf begrijpen en erkennen daarbij vaak te laat dat ze in de val gelopen zijn. Meestal hebben ze tegen die tijd al ongewenst chantage materiaal achtergelaten en worstelen ze met gevoelens van schaamte en schuld. Behoed je medemens voor de gruwelijke ervaringen zoals Sameena die heeft moeten meemaken! Informeer jezelf, praat erover en vraag advies.”

Iedereen die zich zorgen maakt, kan zich wenden tot Veilig Thuis Utrecht voor advies of een melding. Als je belt naar 0800 2000 krijg je een medewerker aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert. Deze medewerker zet alles met je op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt hij of zij samen met jou welke hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven. Je kunt ook chatten via de website www.veiligthuisutrecht.nl.


Geld inzamelen
Sameena kan gesponsord worden. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door haar boek Sameena, mijn ultrarun uit de gedwongen prostitutie te kopen. Kijk hier voor meer informatie en hoe jij kunt bijdragen. Het geld dat Sameena bij elkaar loopt wordt ingezet om zoveel mogelijk mensen die vast zitten in gedwongen prostitutie te bereiken met concrete hulp.

 

Sluit site