Waar ben je naar op zoek?

De avondklok en huiselijk geweld

In deze coronatijd zitten we vaker binnen. Thuis zijn soms meer spanningen of er is zelfs huiselijk geweld. Bij gevaar of een onveilig gevoel mag je het huis uit vluchten, ook tijdens de avondklok. Goed om te weten: we zijn 24 uur per dag, elke dag van de week, bereikbaar via 0800 – 2000. Voor een melding, maar ook voor advies. En elke werkdag kun je chatten tussen 9 en 22 uur.

Naast de andere strenge maatregelen tegen het coronavirus geldt in elk geval nog tot en met dinsdag 9 februari een avondklok. Tussen 21.00 en 04.30 uur moet iedereen binnen blijven. Het is mogelijk dat er in huis vaker een gespannen sfeer ontstaat. Om deze reden moeten we juist nu extra alert zijn en elkaar steunen waar mogelijk. Bij direct gevaar bel je meteen met 112 en verlaat je zo nodig je huis, ook tijdens de avondklok.

Onveilig gevoel

Als je in gevaar bent, is het toegestaan om naar iemand anders toe gaan. Dat mag ook als je je thuis onveilig voelt. Kijk of je bij een bekende terecht kunt, bij voorkeur bij jou in de buurt. Als je het huis uit moet vluchten wegens huiselijk geweld of grote spanningen tijdens de avondklok (na 21.00 uur), krijg je uiteraard geen boete. Kom je een handhaver of politieagent tegen, leg dan goed uit waarom je toch het huis uit bent gegaan.

Contact met Veilig Thuis

Als je zelf te maken hebt met huiselijk geweld of kindermishandeling kun je contact opnemen met Veilig Thuis Utrecht. Dat kan ook anoniem. Ons telefoonnummer 0800 – 2000 is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar voor meldingen en advies. Om zo goed mogelijk bereikbaar te zijn, heeft Veilig Thuis de chatfunctie tijdens de periode van de avondklok uitgebreid tot 10 uur ’s avonds. Maak je je zorgen, kijk dan op deze pagina: https://www.veiligthuisutrecht.nl/ik_maak_mij_zorgen/. Als het thuis niet goed gaat, vind je hier meer informatie: https://www.veiligthuisutrecht.nl/ik-zoek-hulp/. Professionals kunnen hier terecht.

Veilig Thuis: 24 uur per dag bereikbaar via telefoonnummer 0800 2000.

Sluit site