Waar ben je naar op zoek?

Chatten met Veilig Thuis

Sinds 25 mei kan iedereen ook via de chat contact opnemen met Veilig Thuis Utrecht. Iets wat al langer op het verlanglijstje stond, is door de coronacrisis versneld ingevoerd. Myrthe Korteweg zit aan de andere kant van de chat als mensen met Veilig Thuis willen praten. Myrthe werkt op het advies- en meldpunt.

Voor wie is de chat bedoeld?
“De chat is bedoeld voor iedereen die zich zorgen maakt over zichzelf of iemand anders. Het chatten is ook voor mensen die via de telefoon of de mail niet zo makkelijk contact durven maken met Veilig Thuis. Bijvoorbeeld omdat degene die hen mishandeld een telefoongesprek kan horen. Inmiddels is het een belangrijk onderdeel van ons advies- en meldpunt. We zijn blij dat deze mogelijkheid in ieder geval tot het eind van dit jaar blijft.”

Waarover gaan de chats?
“Dat is heel verschillend. Het varieert van: ‘Ik hoor wat bij de buren en maak me zorgen’ tot aan kinderen die mishandeld worden en hun verhaal kwijt willen. Soms worden we ook wel voor de gek gehouden. Maar daar ben ik snel genoeg achter. Als een meisje van zogenaamd acht jaar heel snel in foutloos Nederlands typt, dan ben ik alert. Als ik vervolgens aanstuur op een belafspraak dan is de chatter ineens weg. Zo blijft de lijn open voor mensen die het echt nodig hebben.”

Men heeft de chat dus wel gevonden?
“Ja, dat kan ook niet missen. Zodra je op onze website komt verschijnt deze direct in beeld. Al sinds het begin ontvangen wij zo’n 30 serieuze chatgesprekken per week. Dat aantal blijft stabiel. Het voorziet dus zeker in een behoefte. En ook kinderen weten ons te vinden. ”

Wat vind je zelf van het chatten?
“Ik vind het erg leuk werk. Het is anders. Je hebt soms direct contact met kinderen. Ook dwingt het je goed na te denken over wat je schrijft. Dat is toch anders dan in gesprek zijn met mensen. Soms kijkt er een collega mee, zodat we ook elkaar kunnen aanvullen en van elkaar kunnen leren. We zitten in een pool van tien collega’s die chatten.”

Wil je nog iets kwijt?
Ik hoop echt dat deze laagdrempelige manier van contact maken structureel onderdeel wordt van ons werk. Het sluit duidelijk aan op een behoefte in de samenleving. Bovendien vind ik het erg leuk om te doen!”

Mirjam de Graaf
Communicatieadviseur

Sluit site