Waar ben je naar op zoek?

Vermoedens van ouderenmishandeling? Praat erover

Op maandag 15 juni, de Internationale dag tegen ouderenmishandeling, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor geweld tegen ouderen. Jaarlijks zijn ongeveer 170.000 thuiswonende ouderen (65+) slachtoffer van ouderenmishandeling. Dit omvat meer dan alleen lichamelijk geweld. Ook andere vormen van mishandeling, zoals financiële uitbuiting en verwaarlozing, komen geregeld voor. Het is belangrijk om bij vermoedens van ouderenmishandeling actie te ondernemen. Want het houdt niet op, totdat je iets doet.

Het echtpaar Meijer (naam gefingeerd) kwam in actie toen ze ouderenmishandeling vermoedden bij hun buurvrouw. “Zij was afhankelijk van de zorg van een huisvriend, maar die liet haar aan haar lot over. Hij deed geen boodschappen voor haar. Bijna al haar kleding was kapot en het huis was vies. Ondertussen gebruikte hij wél haar pinpas. Onze buurvrouw liep steeds vaker verward over de gang”, vertelt het echtpaar.

Deel je zorgen

“We maakten ons zorgen en knoopten een gesprekje aan met de thuiszorgmedewerker die bij onze buurvrouw langskwam. Zij was blij dat we haar aanspraken. Het was haar ook opgevallen. Doordat wij onze zorgen deelden, kreeg de thuiszorgmedewerker beter zicht op hoe slecht het eigenlijk ging met onze buurvrouw. Uiteindelijk is contact opgenomen met Veilig Thuis. Daarna kreeg onze buurvrouw de zorg die ze nodig had.”

Voorzitter Debbie Maas van Landelijk Netwerk Veilig Thuis erkent dat ouderenmishandeling lastig te herkennen kan zijn. “Ouderenmishandeling is lang niet altijd duidelijk zichtbaar. Toch heb je soms net als meneer en mevrouw Meijer het idee dat er iets niet klopt. Je kunt iets doen door erover te praten of om advies te vragen.”

Financieel misbruik

Financieel misbruik is een vorm van ouderenmishandeling die vaak niet meteen opvalt. Denk hierbij aan ongeoorloofd gebruik maken van de pinpas (pinpasfraude) van een oudere of via online bankieren geld overmaken naar een andere rekening. Doordat veel geldzaken tegenwoordig online gebeuren, is het voor sommige ouderen moeilijk om hun eigen financiële en administratieve zaken bij te houden. Dit maakt overzicht houden lastig voor hen, maar ook voor familie en verzorgers.

In het kader van meer bewustzijn en alertheid omtrent financieel misbruik en ouderenmishandeling heeft Veilig Thuis Utrecht dit jaar speciaal een signalenkaart ontwikkeld met informatie over hoe je financieel misbruik bij ouderen kunt signaleren en hoe je dit bespreekbaar maakt.

Niet altijd kwade wil

Het gaat overigens niet altijd om kwade wil, benadrukt Maas. “De zorg voor een oudere kan iemand ook te veel worden. Zeker in deze uitzonderlijke coronatijd kunnen spanningen oplopen. Op dit moment hebben ouderen ook minder contacten, waardoor het zicht van bijvoorbeeld de huisarts of de vereniging op wat er thuis bij iemand gebeurt minder is. Daarom is het nu nog belangrijker om een beetje extra te letten op je moeder, je buurman of je oom en iets te doen met je vermoedens. Dat kan al door een praatje aan te knopen met de oudere.”

Onderneem actie

Vermoed jij ouderenmishandeling? Dit is wat jij kunt doen:
1. Let op mogelijke signalen van ouderenmishandeling, zoals blauwe plekken, veranderingen in gedrag, plotselinge angstklachten, geldgebrek of betalingsachterstanden of hoe de oudere bijvoorbeeld reageert op de vermoedelijke pleger. Is het eenmalig of komt het langere tijd achter elkaar voor?
2. Praat over je zorgen met iemand uit de omgeving van de oudere, zoals een familielid, een buurvrouw of de verzorger. Misschien herkent de ander deze signalen ook.
3. Praat met de oudere. Een simpel praatje is soms al voldoende om de oudere te laten weten dat je er voor hem/haar bent en dat hij/zij niet alleen is.
4. Praat met de vermoedelijke pleger. Stel open vragen, bijvoorbeeld: ‘hoe gaat het met de verdeling van zorgtaken’?
5. Je kunt altijd gratis bellen met een Veilig Thuis medewerker via 0800 2000 of chatten via www.veiligthuisutrecht.nl. Dit kan ook anoniem. Als jij de situatie beschrijft, kunnen de hulpverleners je advies geven over wat jij kunt doen en hoe zij je kunnen helpen.

Voor meer informatie

Ga naar ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl/ouderenmishandeling voor meer informatie en tips over op welke signalen je kunt letten en hoe je het gesprek kunt openen.

Sluit site