Waar ben je naar op zoek?

25 november: Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. Dit zijn de ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen.

De landelijke startceremonie van de wereldwijde, door UN Women geïnitieerde actie Orange the World vindt dit keer plaats in Utrecht. Vanaf 25 november kleuren het Stadhuis, de Winkel van Sinkel en de Oudegracht in Utrecht oranje. Minister Ingrid van Engelshoven (OCW) en Burgemeester Jan van Zanen drukken op die dag om 19.15u gezamenlijk op de knop om het oranje licht aan te steken. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. De lokale actiegroepen Zonta Utrecht en Soroptimisten Utrecht slaan organisatorisch de handen ineen om van de ceremonie in Utrecht een onvergetelijk moment te maken. Deze wereldwijd vertakte organisaties hebben het tegengaan van geweld tegen vrouwen al sinds de oprichting bovenaan hun actielijst staan. Zontians en Soroptimisten verwelkomen het publiek maandag met oranje levende standbeelden en talloze oranje rozen.

Gemeenten en Provincies in Nederland doen dit jaar voor de 3e keer aan deze actie mee. Elk jaar is er meer oranje licht te zien in Nederland – dit jaar hebben al meer dan 126 gemeenten en 7 provincies hun steun toegezegd, en er komen dagelijks meer bij. Hiermee krijgt Nederland naar verwachting de meeste oranje objecten ter wereld! Daarnaast organiseren lokale en nationale organisaties voor vrouwenrechten en emancipatie straatacties en andere activiteiten tijdens de ’16 Days of Action’.

Veilig Thuis Utrecht
Veilig Thuis Utrecht omarmt de Orange the World campagne. Rondom de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen organiseert Veilig Thuis (mede) diverse activiteiten in de provincie Utrecht. Zo is in Woudenberg de Expositie ‘Kunst uit Geweld’ te zien van Esther Veerman. Ook is de film ‘Take my Eyes’ op diverse locaties te zien. Professionals zijn uitgenodigd om deze film, die veel prijzen won voor de manier waarop het thema huiselijk geweld belicht wordt, te komen kijken. Na afloop gaat Veilig Thuis met een ervaringsdeskundige en de professionals in gesprek over de film en het thema huiselijk geweld. In Zeist is op 11 december een afsluitende avond van Orange the World met als thema ‘Een betere toekomst voor vrouwen en meisjes zonder geweld’. Duska Sabljic van Veilig Thuis spreekt hier over wat je zelf kunt doen als jij of iemand in je omgeving te maken heeft (gehad) met geweld.

Connectie met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen
De Orange the World campagne levert een bijdrage aan de implementatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die in 2015 werden afgesproken in de Verenigde Naties. Doel 5 gaat specifiek over het verbeteren van de mensenrechten en positie van vrouwen en meisjes, waarvan het stoppen van geweld een essentieel onderdeel is. Het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes vergt inspanning op alle niveaus; internationaal, nationaal en lokaal. Een belangrijke stap hierin is bewustwording onder burgers over de aard en omvang van het probleem.

Sluit site