Waar ben je naar op zoek?

Succesvolle workshop ‘Communiceren met ouderen’

In het kader van de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling op 15 juni jl. verzorgde Veilig Thuis Utrecht op dinsdag 18 juni een workshop ‘Communiceren met ouderen’. Maritza Allewijn, GGZ psycholoog bij woonzorgcentrum De Rijnhoven, nam de deelnemers mee in het thema 'Communiceren met ouderen'.

De workshop was bedoeld voor mentoren en bewindvoerders uit de regio Utrecht waarmee Veilig Thuis samenwerkt. Daarnaast waren ook medewerkers van Veilig Thuis zelf aanwezig. Zij hebben regelmatig te maken met ouderen waarbij mogelijk sprake is van mishandeling.

Waar hebben ouderen mee te maken?
Het communiceren met ouderen vraagt extra aandacht en vaardigheden. Hoe hou je rekening met veranderingen in het functioneren zoals vergeetachtigheid, wanen, achterdocht, vertraagde informatieverwerking of gehoorproblemen. Daarnaast spelen er thema’s die gerelateerd zijn aan de levensfase, zoals omgaan met verlies en het naderend levenseinde. Hoe maak je contact? Hoe bouw je vertrouwen op? Hoe werkt het met loyaliteiten van ouderen naar diegene van wie zij afhankelijk zijn?

Verschillende invalshoeken
De verschillende invalshoeken, zoals het bieden van hulp van de GGZ psycholoog, de posities van de bewindvoerders en mentoren en het kader waarbinnen Veilig Thuis werkt, maakte er een geanimeerde bijeenkomst van. Vanuit de verschillende rollen die aan tafel zaten, bleken de manieren op welke wijze je het contact houdt tijdens het gesprek met een oudere verschillend. Zo kon iedereen van elkaar leren.

De mentoren en bewindvoerders gaven na afloop te kennen het zeer gewaardeerd te hebben om uitgenodigd te zijn door Veilig Thuis en om elkaar op deze leerzame manier te ontmoeten.

 

Sluit site