Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Seksueel geweld

Seksueel geweld is een breed begrip. Het betreft seksuele of seksueel getinte handelingen die onder dwang plaatsvinden in een situatie van ongelijkheid.

Wat is seksueel geweld?

Het gaat onder andere om aanranding, verkrachting, ongewild getuige zijn van seksuele handelingen of seksuele handelingen tussen kinderen en volwassen. Ook grooming (digitaal kinderlokken) en seksuele chantage, bijvoorbeeld een naaktfoto die zonder toestemming gedeeld wordt via social media, vallen onder seksueel geweld.

Seksueel geweld overkomt zowel volwassenen als kinderen. De gevolgen zijn voor ieder slachtoffer anders en de impact is groot. Zo is het slachtoffer vaak wantrouwend tegenover de mensen om hem of haar heen, heeft hij of zij moeite met grenzen stellen op het gebied van seksualiteit of juist moeite met seks en voelt zich niets waard.

Kwetsbare personen zijn vrouwen, kinderen onder de 15 jaar en mensen met een beperking. Maar ook mensen die verwaarlozing of misbruik hebben meegemaakt, mensen met een laag zelfbeeld en kinderen en volwassenen in sociale eenzaamheid lopen meer risico om slachtoffer te worden. Daarnaast is het goed om je te beseffen dat iedereen slachtoffer kan worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Contact met Veilig Thuis Utrecht

Bel 0800 – 2000. Of mail ons via veiligthuis@samen-veilig.nl. Je kunt ook chatten met ons via deze website.

Anoniem

Wil je anoniem advies vragen? Dat kan. Wij registreren geen persoonsgegevens wanneer je voor advies contact met ons opneemt.

Meer over Veilig Thuis Utrecht

Wil je eerst meer over ons weten? Kijk dan op onze pagina over wie wij zijn.

Wat gebeurt er als je belt?
We luisteren naar je verhaal

We bespreken je zorgen, beantwoorden jouw vragen en geven informatie en advies.

Je krijgt advies

Samen kijken we wat er aan de hand is en wat je eventueel zelf kunt doen.

We zoeken samen hulp

Samen kijken we welke stappen je kunt ondernemen, of professionele hulp nodig is, en zo ja, welke hulp.

Hoe herken je seksueel geweld?

  • Oorzaken seksueel geweld

    Seksueel geweld heeft altijd te maken met het niet erkennen of respecteren van de grenzen van de ander en het ontbreken van toestemming. Ongelijke machtsverhoudingen, traditionele geslachtsnormen of niet weten hoe je op een positieve manier seks met iemand kunt hebben, spelen vaak een rol bij het niet respecteren van grenzen. Ook negatieve jeugdervaringen, het niet kunnen beheersen van driften en impulsen of het hebben van een stoornis kunnen de oorzaak zijn van grensoverschrijdend gedrag.

    Seksueel contact kan om verschillende redenen grensoverschrijdend zijn. Denk aan uit de hand gelopen experimenten door jongeren of seks met iemand die dronken of gedrogeerd is en daardoor zijn of haar grenzen niet meer kan aangeven. Als iemand anders jouw grenzen op seksueel gebied overschrijdt, is dat nooit jouw schuld. Je hoeft je er niet voor te schamen. Praat erover met iemand die je vertrouwt en meld wat er is gebeurd bij de politie of bij Veilig Thuis Utrecht.

  • Soorten seksueel geweld
      • Aanranding of verkrachting (wanneer iemand tegen zijn of haar zin seksuele handelingen moet ondergaan of moet uitvoeren)
      • Seksuele intimidatie (een ander persoon lastig vallen met seksuele bedoelingen, bijvoorbeeld door middel van seksueel getinte opmerkingen, seksuele gebaren of lichamelijke betasting)
      • Seksueel misbruik (ernstige vorm van seksueel geweld over een langere periode)
      • Misbruik van kinderen
      • Online seksueel misbruik (seksueel misbruik via internet)
        • Grooming (digitaal kinderlokken)
        • Sexting (naaktbeelden verspreiden zonder toestemming)
        • Sextortion (chantage met naaktbeelden)
  • Signalen seksueel geweld

    De meeste slachtoffers van seksueel misbruik laten meerdere symptomen zien, maar het komt ook voor dat ze juist heel weinig signalen laten zien omdat ze het misbruik verborgen willen houden. Sluit ook uit of signalen een andere oorzaak kunnen hebben dan seksueel misbruik. Let op: één signaal zegt vaak weinig.

    Mogelijke signalen bij een kind

      • Slaapproblemen, bang zijn in het donker, nachtmerries, extreme vrees voor ‘monsters’.
      • Verlies van eetlust, eetproblemen, voortdurend buikpijn zonder aanwijsbare reden.
      • Plotselinge wisselingen in de stemming/gedrag van het kind: ongelukkig zijn, boos, teruggetrokken gedrag bij een voorheen vrolijk kind.
      • Angst voor bepaalde mensen of plekken, bijvoorbeeld: het kind wil niet alleen gelaten worden met een oppas, kennis of familielid.
      • Een ouder kind dat een terugval in gedrag vertoont: bijvoorbeeld weer gaat bedplassen, duimzuigen of heel eenkennig wordt.
      • Weigeren om over een ‘geheimpje’ te praten dat het kind met een andere volwassene heeft.
      • Praten over een nieuwe, oudere vriend en daar vaak over de vloer komen.
      • Plotseling over veel (zak)geld beschikken.
      • Niet bij de leeftijd passend seksueel gedrag vertonen.

    Algemene signalen van seksueel misbruik

      • Veranderingen in gedrag: iemand kan zich terugtrekken of juist heel druk, boos of agressief zijn en meer gaan drinken, roken of stimulerende middelen gebruiken
      • Stemmingswisselingen
      • Depressieve gevoelens
      • Slaaproblemen: nachtmerries, slecht slapen
      • Eetproblemen: overgewicht of juist ondergewicht, misselijkheid
      • Concentratieproblemen en geheugenproblemen
      • Lichamelijke signalen: buikpijn, zwelling van of wondjes aan geslachtsdelen, hoofdpijn, spierspanning, rugpijn
      • Angst: bang in het donker, niet over straat durven, schrikken bij aanraking, angst- of paniekaanvallen
      • Seksuele problemen: afkeer van seks of juist overmatige interesse in seks en niet bij de leeftijd passend seksueel gedrag
      • Relationele problemen: vastlopen in relatie(s), problemen met grenzen stellen

Wat kun je doen

  • Dreigt er direct gevaar? Bel 112!

    Bel in geval van nood altijd direct 112.

  • Als je slachtoffer bent

    Dit kun je doen als je zelf onprettige seksuele ervaringen hebt meegemaakt

    Praten over seksueel geweld is moeilijk. Het gaat vaak om schokkende ervaringen. Het kan zijn dat je uit schaamte soms jarenlang over je ervaringen zwijgt en wacht met hulp vragen. Ondanks dat we dit begrijpen en vaker zien, is het goed om te weten dat je wel hulp kunt vragen of in gesprek kunt met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een vriend/vriendin, broer/zus, je vader of moeder, een docent, de huisarts of een hulpverlener. Je hoeft niet meteen te vertellen wat er precies is gebeurd, maar het is heel belangrijk dat je er niet in je eentje mee blijft rondlopen. Ook kan je heel duidelijk aangeven wat jij wilt dat er gebeurt en in welk tempo dit gebeurt.

    Je kunt ook altijd contact opnemen met ons of een andere professional. Dat kan ook anoniem. De professional kan samen met jou of Veilig Thuis Utrecht een plan maken voor eventuele hulp en/of gesprekken. Door erover te vertellen kun je steun en hulp krijgen. Mocht je twijfels hebben, dan adviseren wij jou om juist dan ons te contacten zodat we samen je twijfels kunnen bespreken.

  • Als je omstander bent

    Dit kun je doen als iemand in je omgeving seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt

    Maak je je zorgen om iemand anders, probeer er dan eerst met hem of haar over te praten. Vraag Veilig Thuis Utrecht (anoniem) om advies hoe je dat het beste kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld bij zorgen over een kind zelf met hem of haar in gesprek gaan. “Vertel er eens wat meer over”, is dan een goede vraag. Onthoud de letterlijke woorden van een kind en schrijf het daarna op. Dat helpt later om het te kunnen duiden. Het is belangrijk om alleen open vragen te stellen en zelf geen nieuwe informatie in te brengen. Reageer neutraal op wat het kind zegt. Hij of zij kijkt heel erg naar hoe jij reageert. Als jijzelf erg schrikt en dat laat zien, denkt het kind ook meteen dat het heel erg is en zal het weinig meer loslaten. Het trauma van een kind wordt vaak bepaald door hoe anderen op het verhaal reageren. Indien je zo’n gesprek niet ziet zitten, kun je altijd contact zoeken met Veilig Thuis Utrecht voor tips en adviezen of samen met jou te bekijken wie dan het gesprek met kan voeren.

    Als je je zorgen maakt en niet weet wat je kunt doen of hoe je dat moet doen, mag je altijd contact opnemen met Veilig Thuis Utrecht. Dat kan ook anoniem. Mocht je twijfels hebben, dan adviseren wij jou om juist dan ons te bellen, te mailen of te chatten zodat we samen jouw twijfels kunnen bespreken.

  • Als je zelf grensoverschrijdend bent (geweest)

    Dit kun je doen als pleger doen

    Ook als je denkt dat je zelf grensoverschrijdend bent geweest, kan het moeilijk zijn om erover te praten. Maar waarschijnlijk heb je er zelf ook geen vrede mee en ben je je ervan bewust dat je gedrag pijn en verdriet veroorzaakt. Het geweld kan uit de hand lopen en de gevolgen zijn dan niet meer te overzien. Daarom vragen wij je om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Ook kun je (desgewenst anoniem) contact zoeken met Veilig Thuis Utrecht. We kijken dan samen hoe wij je het beste kunnen ondersteunen.

Dit kan Veilig Thuis Utrecht doen

Veilig Thuis Utrecht is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en mensenhandel. Als je je onveilig voelt of zorgen maakt om iemand anders dan kun je contact met ons opnemen. Dat kan telefonisch (0800 2000), per e-mail en via de chat op deze website. Je krijgt advies van een deskundige medewerker die aandachtig naar je verhaal luistert, vragen stelt en die jouw vragen beantwoordt.

Meer weten? Lees dan verder op onze pagina over hoe wij werken.

Andere organisaties waar je terecht kunt

  • Centrum Seksueel Geweld
  • De zedenpolitie
  • Slachtofferhulp Nederland
  • WTFFF!? (Fonds Slachtofferhulp)
  • De Kindertelefoon

    Speciaal voor kinderen is er de Kindertelefoon

Ben jij slachtoffer van seksueel geweld? Vaak zien mensen zichzelf niet als slachtoffer. Ook als je twijfelt, neem contact met ons op. Juist als je twijfelt.

Ben jij professional?

Maak je je zorgen over iemand met wie je te maken hebt vanwege je beroep? Kijk dan verder op onze pagina voor professionals.

Veelgestelde vragen

  • Wat kan Veilig Thuis Utrecht voor mij doen?

    Als iemand contact met ons opneemt omdat zij zich zorgen maken over jouw (thuis)situatie, proberen wij die persoon meestal eerst advies te geven. Misschien dat jullie samen iets kunnen doen om de situatie thuis te verbeteren. Als degene die zich zorgen maakt toch liever een melding wil doen, is Veilig Thuis Utrecht wettelijke verplicht om die melding te beoordelen. Dat doen wij door hierover gesprekken te hebben met jou en anderen. Wij bekijken:

    1. Of er sprake is van onveiligheid.
    2. Wat er nodig is om de zorgen weg te nemen.
    3. Wie de melding het beste op kan pakken.

    Als uit de gesprekken blijkt dat er geen sprake is van een onveilige situatie (bijvoorbeeld huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en mensenhandel), dan sluiten wij de melding weer af.

    Als duidelijk is dat er wél iets aan de hand is, bespreekt de medewerker met jou wat je eventueel zelf kunt doen. Zijn er mensen in de omgeving die kunnen helpen? Samen met jou kijken we of er professionele hulp nodig is. Is dat het geval dan denkt Veilig Thuis Utrecht met je mee hoe deze hulp te organiseren. Veilig Thuis Utrecht kan jou precies vertellen bij welke hulporganisaties je terecht kunt.

  • Kan ik Veilig Thuis Utrecht ook bellen als ik ergens over twijfel?

    Twijfel je om contact met ons op te nemen? Of was er achteraf niet zoveel aan de hand? Dat geeft niet. Veilig Thuis Utrecht komt niet zomaar in actie, dat mogen we niet eens. Dus ook bij twijfel is bellen altijd de beste keuze. Want als er wel wat aan de hand is, stopt het niet vanzelf. Dan is erover praten de eerste stap naar een oplossing.

  • Kan ik ook anoniem bellen?

    Als je belt voor advies, vragen wij je nooit om de gegevens van de cliënt of degene waarover jij je zorgen maakt, te delen. Je eigen naam of organisatie hoef je ook niet te noemen als je dat niet prettig vindt. Veilig Thuis Utrecht denkt graag met jou mee, ook als wij niet weten wie je bent of hoe je heet. Wanneer je een anonieme melding wenst te doen, bekijk je samen met de medewerker Veilig Thuis Utrecht of dit ook mogelijk is. Er wordt in dat gesprek bekeken of de melding op geen enkele manier herleidbaar naar jou zal zijn. Ook bespreken wij de voor- en nadelen van anoniem melden, voor zowel jou als de personen over wie het gaat. Op basis van deze informatie bepaal je zelf of je daadwerkelijk (anoniem) wenst te melden. De voorkeur gaat in principe uit naar een ‘open’ melding. Zodat de betrokkenen ook weten wie over hen een melding bij Veilig Thuis heeft gedaan. Let op. Ben je een professional? Dan kun je niet anoniem blijven. Van jou wordt verwacht dat je transparant bent over je zorgen die betrekking hebben op de personen bij wie jij betrokken bent. Dit vraagt de wet Meldcode ook vaak van jou. Op deze manier kan Veilig Thuis Utrecht (of de overdrachtspartij) de zorgen ook beter bespreekbaar maken met het gezin. Alleen bij hoge uitzondering kun je anoniem blijven uit veiligheidsoverwegingen. Dan bekijkt Veilig Thuis Utrecht samen met jou hoe jouw veiligheid gewaarborgd kan worden.

  • Is Veilig Thuis Utrecht gratis?

    Ons telefoonnummer en onze diensten, zoals een advies vragen of een melding doen, zijn gratis. Je hoeft dus geen geld te betalen om gebruik te maken van Veilig Thuis Utrecht. De trainingen en workshops die het Expertisecentrum geeft aan professionals, kosten wel geld. Meer informatie hierover vind je op onze pagina Trainingen en workshops.

Alle veelgestelde vragen

Wanneer is het seksueel geweld?

Twijfel je of het seksueel geweld is of weet je het zeker? Het is belangrijk om zelfs het vermoeden hiervan aan te kaarten. Juist als je twijfelt. Bel, mail of chat met Veilig Thuis Utrecht.