Ook als je twijfelt, 24/7 gratis bereikbaar 0800 – 2000

Ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling is grensoverschrijdend gedrag naar een oudere toe door een persoon van wie de oudere afhankelijk is.

Wat is ouderenmishandeling?

Dit kan een familielid zijn, maar ook een buurman, buurvrouw of andere bekende. Voorbeelden van ouderenmishandeling zijn het stevig vastpakken als de oudere niet luistert, het ongevraagd beslissingen nemen voor de oudere of eigen boodschappen doen van zijn of haar geld zonder toestemming.

Vaak begint ouderenmishandeling met kleine handelingen. Het lijkt dan misschien onschuldig, maar er is een risico dat het steeds erger wordt. Ouderen laten vaak niet merken dat ze met mishandeling te maken hebben. Uit angst of schaamte of omdat ze daar niet meer toe in staat zijn. Bovendien weten ze vaak niet bij wie ze terecht kunnen. Ook voor mensen in de omgeving van ouderen is het lastig om ouderenmishandeling te herkennen. En om er een gesprek over te beginnen. Ze twijfelen vaak of hun vermoedens wel kloppen.

Contact met Veilig Thuis Utrecht

Bel 0800 – 2000. Of mail ons via veiligthuis@samen-veilig.nl. Je kunt ook chatten met ons via deze website.

Anoniem

Wil je anoniem advies vragen? Dat kan. Wij registreren geen persoonsgegevens wanneer je voor advies contact met ons opneemt.

Meer over Veilig Thuis Utrecht

Wil je eerst meer over ons weten? Kijk dan op onze pagina over wie wij zijn.

Wat gebeurt er als je belt?
We luisteren naar je verhaal

We bespreken je zorgen, beantwoorden jouw vragen en geven informatie en advies.

Je krijgt advies

Samen kijken we wat er aan de hand is en wat je eventueel zelf kunt doen.

We zoeken samen hulp

Samen kijken we welke stappen je kunt ondernemen, of professionele hulp nodig is, en zo ja, welke hulp.

Hoe herken je ouderenmishandeling?

  • Oorzaken ouderenmishandeling

    Bij ouderenmishandeling is er altijd sprake van een persoonlijke relatie. Het kan bij de oudere thuis plaatsvinden, maar ook bij familie en in zorgcentra. Vaak is de dader een familielid of naaste van wie de oudere afhankelijk is. Bijvoorbeeld de echtgenoot, een (klein)kind of een buurman of buurvrouw. Het kan dat deze mensen zelf problemen hebben door bijvoorbeeld alcohol of drugs, gokken of schulden.

    Ouderenmishandeling gebeurt niet altijd met kwade opzet. Soms komt het voort uit onmacht of overbelasting van degene die voor de oudere zorgt. Ook wel de mantelzorger genoemd. De zorg is zo zwaar dat deze mantelzorger niet meer ziet dat grenzen overschreden worden. Dit wordt ook wel ‘ontspoorde mantelzorg’ genoemd. Soms is er juist wel sprake van opzet, bijvoorbeeld bij financieel of seksueel misbruik.

  • Soorten ouderenmishandeling

    Ouderenmishandeling is in de volgende soorten onder te verdelen:

      • lichamelijk geweld (bijvoorbeeld vastbinden of extra medicatie geven)
      • psychisch geweld (bijvoorbeeld uitschelden of vernederen)
      • seksueel geweld of misbruik (bijvoorbeeld de oudere betasten tijdens het douchen)
      • verwaarlozing (bijvoorbeeld niet voldoende zorg geven)
      • financieel misbruik (bijvoorbeeld geld van de oudere voor zichzelf gebruiken). Lees hier meer over financieel misbruik
  • Signalen ouderenmishandeling

    Ouderen die mishandeld worden, vertonen vaak bepaald gedrag. Signalen hiervan kunnen zijn:

    • zichtbare verwondingen
    • onsamenhangende verklaringen over verwondingen
    • overdreven schrikreactie bij een onverwachte aanraking
    • depressies of onverklaarbare angst
    • schichtig of teruggetrokken gedrag
    • niet uit te leggen uitgaven
    • onbetaalde rekeningen en aanmaningen
    • lege koelkast
    • verwaarloosd uiterlijk

    Voor een uitgebreid overzicht van signalen, bekijk onze signalenkaart.

Wat kun je doen bij ouderenmishandeling?

  • Dreigt er direct gevaar? Bel 112!

    Bel in geval van nood altijd direct 112.

  • Als u de oudere bent

    Dit kunt u als oudere doen

    Gebeuren er dingen waarvan u zich afvraagt of ze normaal zijn? Twijfelt u over hoe mensen met u omgaan? Praat er dan over met iemand die u vertrouwt. Het maakt niet uit wie dit is. Het kan de huisarts, de buurvrouw, een familielid of een andere bekende zijn. Het is belangrijk dat u uw zorgen deelt. U staat er dan niet langer alleen voor. Samen kunt u bespreken of er iets aan de hand is en of er iets moet veranderen.

    Als u zich zorgen maakt en niet weet wat u kunt doen of hoe u dat moet doen, mag u altijd contact opnemen met Veilig Thuis Utrecht. Dat kan ook anoniem. Mocht u twijfels hebben, dan adviseren wij u om juist dan contact met ons op te nemen, zodat we samen uw twijfels kunnen bespreken.

  • Als je omstander bent

    Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders

    Allerlei veranderingen in het gedrag, het uiterlijk of de omgeving van de oudere kunnen een teken zijn van ouderenmishandeling, maar ze kunnen ook door iets anders veroorzaakt worden. Iemand kan bijvoorbeeld ook verdrietig zijn door een verlies of vermageren als gevolg van een ziekte. Zie je veranderingen? Dan ben je vaak niet de enige die iets is opgevallen. Praat erover met iemand in jouw omgeving die de oudere ook kent. Samen kun je bepalen of er inderdaad iets aan de hand is en wat je het beste kunt doen.

    Bespreek jouw zorgen ook met de oudere zelf. Dit is niet makkelijk omdat je vaak niet precies weet wat er aan de hand is. Bovendien kan de oudere zich schamen en het probleem verborgen willen houden. Het is ook mogelijk dat jouw vermoedens niet kloppen. Toch is het belangrijk om het gesprek aan te gaan. Zelf of met hulp van een professional. Als het inderdaad om mishandeling gaat, kun je samen de volgende stap bespreken of misschien zelf een oplossing bedenken.

    Tips om de mishandeling bespreekbaar te maken:

      • Zorg dat de oudere zich op zijn of haar gemak voelt
      • Zorg dat je zelf rustig blijft, overval de oudere niet met paniek
      • Zorg dat je rust inbouwt zodat de oudere alles op zich kan laten inwerken
      • Zorg dat je niet (te) snel met een eigen oordeel komt
      • Zorg dat de oudere ook zijn of haar mening geeft

    Als je je zorgen maakt en niet weet wat je kunt doen of hoe je dat moet doen, mag je altijd contact opnemen met Veilig Thuis Utrecht. Dat kan ook anoniem. Mocht je twijfels hebben, dan adviseren wij jou om juist dan ons te bellen, te mailen of te chatten zodat we samen jouw twijfels kunnen bespreken.

  • Als je pleger bent

    Dit kun je doen als pleger doen

    Ook als je denkt dat je zelf aan ouderenmishandeling hebt gedaan, kan het moeilijk zijn om erover te praten. Maar waarschijnlijk heb je er zelf geen vrede mee en ben je je ervan bewust dat je gedrag pijn en verdriet veroorzaakt. Het geweld kan uit de hand lopen en de gevolgen zijn dan niet meer te overzien. Daarom vragen wij je om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Ook kun je contact zoeken met Veilig Thuis Utrecht. Dat kan anoniem als je dat wil. We kijken dan samen hoe wij je het beste kunnen ondersteunen.

Dit kan Veilig Thuis Utrecht doen

Veilig Thuis Utrecht is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en mensenhandel. Als je je onveilig voelt of zorgen maakt om iemand anders dan kun je contact met ons opnemen. Dat kan telefonisch (0800 2000), per e-mail en via de chat op deze website. Je krijgt advies van een deskundige medewerker die aandachtig naar je verhaal luistert, vragen stelt en die jouw vragen beantwoordt.

Meer weten? Lees dan verder op onze pagina over hoe wij werken.

Bent u slachtoffer van ouderenmishandeling? Vaak zien mensen zichzelf niet als slachtoffer. Het kan lang duren voordat u de signalen van ouderenmishandeling herkent. Ook als u twijfelt, neem contact met ons op. Juist als u twijfelt.

Ben jij professional?

Maak je je zorgen over iemand met wie je te maken hebt vanwege je beroep? Kijk dan verder op onze pagina voor professionals.

Veelgestelde vragen

  • Wat kan Veilig Thuis Utrecht voor mij doen?

    Als iemand contact met ons opneemt omdat zij zich zorgen maken over jouw (thuis)situatie, proberen wij die persoon meestal eerst advies te geven. Misschien dat jullie samen iets kunnen doen om de situatie thuis te verbeteren. Als degene die zich zorgen maakt toch liever een melding wil doen, is Veilig Thuis Utrecht wettelijke verplicht om die melding te beoordelen. Dat doen wij door hierover gesprekken te hebben met jou en anderen. Wij bekijken:

    1. Of er sprake is van onveiligheid.
    2. Wat er nodig is om de zorgen weg te nemen.
    3. Wie de melding het beste op kan pakken.

    Als uit de gesprekken blijkt dat er geen sprake is van een onveilige situatie (bijvoorbeeld huiselijk geweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en mensenhandel), dan sluiten wij de melding weer af.

    Als duidelijk is dat er wél iets aan de hand is, bespreekt de medewerker met jou wat je eventueel zelf kunt doen. Zijn er mensen in de omgeving die kunnen helpen? Samen met jou kijken we of er professionele hulp nodig is. Is dat het geval dan denkt Veilig Thuis Utrecht met je mee hoe deze hulp te organiseren. Veilig Thuis Utrecht kan jou precies vertellen bij welke hulporganisaties je terecht kunt.

  • Kan ik Veilig Thuis Utrecht ook bellen als ik ergens over twijfel?

    Twijfel je om contact met ons op te nemen? Of was er achteraf niet zoveel aan de hand? Dat geeft niet. Veilig Thuis Utrecht komt niet zomaar in actie, dat mogen we niet eens. Dus ook bij twijfel is bellen altijd de beste keuze. Want als er wel wat aan de hand is, stopt het niet vanzelf. Dan is erover praten de eerste stap naar een oplossing.

  • Kan ik ook anoniem bellen?

    Als je belt voor advies, vragen wij je nooit om de gegevens van de cliënt of degene waarover jij je zorgen maakt, te delen. Je eigen naam of organisatie hoef je ook niet te noemen als je dat niet prettig vindt. Veilig Thuis Utrecht denkt graag met jou mee, ook als wij niet weten wie je bent of hoe je heet. Wanneer je een anonieme melding wenst te doen, bekijk je samen met de medewerker Veilig Thuis Utrecht of dit ook mogelijk is. Er wordt in dat gesprek bekeken of de melding op geen enkele manier herleidbaar naar jou zal zijn. Ook bespreken wij de voor- en nadelen van anoniem melden, voor zowel jou als de personen over wie het gaat. Op basis van deze informatie bepaal je zelf of je daadwerkelijk (anoniem) wenst te melden. De voorkeur gaat in principe uit naar een ‘open’ melding. Zodat de betrokkenen ook weten wie over hen een melding bij Veilig Thuis heeft gedaan. Let op. Ben je een professional? Dan kun je niet anoniem blijven. Van jou wordt verwacht dat je transparant bent over je zorgen die betrekking hebben op de personen bij wie jij betrokken bent. Dit vraagt de wet Meldcode ook vaak van jou. Op deze manier kan Veilig Thuis Utrecht (of de overdrachtspartij) de zorgen ook beter bespreekbaar maken met het gezin. Alleen bij hoge uitzondering kun je anoniem blijven uit veiligheidsoverwegingen. Dan bekijkt Veilig Thuis Utrecht samen met jou hoe jouw veiligheid gewaarborgd kan worden.

  • Is Veilig Thuis Utrecht gratis?

    Ons telefoonnummer en onze diensten, zoals een advies vragen of een melding doen, zijn gratis. Je hoeft dus geen geld te betalen om gebruik te maken van Veilig Thuis Utrecht. De trainingen en workshops die het Expertisecentrum geeft aan professionals, kosten wel geld. Meer informatie hierover vind je op onze pagina Trainingen en workshops.

Alle veelgestelde vragen

Wanneer is het ouderenmishandeling?

Twijfel je of het ouderenmishandeling is of weet je het zeker? Het is belangrijk om zelfs het vermoeden hiervan aan te kaarten. Want ook dreigen, schelden of verwaarlozing zijn vormen van mishandeling. Het is eerder mishandeling dan je denkt. Bel, mail of chat met Veilig Thuis Utrecht.

Folders

Advies & hulp bij (vermoedens van) ouderenmishandeling

Download

Lees verder